Nagyvilág

Köröznék az izraeli miniszterelnököt

A dubai rendőrfőnök kéri az ügyészségtől a körözés kiadását az izraeli miniszterelnök és a titkosszolgálat főnöke ellen a Mabhúh-gyilkosság miatt.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió és a dubai tévé híradásai szerint Dzahi Halfán tábornok közölte: arra fogja kérni a dubai ügyészt, hogy adjon ki körözést Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Meir Dagan, a Moszad főnöke ellen. A rendőrfőnök “szinte biztos” abban, hogy izraeli titkosügynököknek közük volt Mahmúd al-Mabhúh meggyilkolásához.

Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak az egyik parancsnokát január 20-án ölték meg egy dubai szállodai szobában. A dubai rendőrség szerint a gyilkosság után a gyanúsítottak európai és ázsiai országokba utaztak. Az Egyesült Arab Emírségek biztonsági szervei szerint Mabhúh meggyilkolása mögött a Moszad izraeli titkosszolgálat áll. Izrael tagadja ezt az állítást.

A 27 azonosított gyanúsított nagyrészt nyugat-európai úti okmányokkal utazott be az emírségekbe. Az útleveleket ellopták, s elbitorolták tulajdonosaik személyazonosságát.
Kedden ismertté vált, hogy a dubai rendőrfőnök az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult amiatt, hogy a gyanúsítottak közül 13-an az amerikai Meta Bank által kiállított bankkártyákat használtak a repülőjegy vásárlásakor, illetve a dubai szállodai költségek kifizetésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik