Nagyvilág

Kanadának sok a magyar

Magyar-kanadai szakértői csoport dolgozik azért, hogy a két ország közötti vízummentesség fennmaradjon.

Kanada bevándorlásügyi minisztere közölte: Magyarország problémává, a Kanadában menedéket kérők “első számú forrásországává” válik. Jason Kenney ezt azután jelentette ki, hogy menedékjogot kért Kanadában négy magyar, aki a téli olimpiára érkezett. Mint mondta: havonta több száz magyar folyamodik menedékjogért, amit később 97 százalékuk visszavon.

A tárcavezető szerint ez azért van, mert a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak azért is, hogy visszavonják kérelmüket. Kenney nehezen tudja elképzelni, hogy a magyarok “igazi menekültek”.

Szavait igazolta a torontói CTV News hírtévében megszólaltatott szakértő, aki szerint a magyar menedékkérők nagy többsége roma. Ők elsősorban az egészségügyi ellátás, az oktatás, illetve más szociális juttatások miatt mennek Kanadába, ha valóban üldöztetésnek lennének kitéve, könnyebben tudnának eljutni más európai uniós országokba.

A Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a probléma megoldásán dolgozó szakértői csoport következő ülését március első felében tartja. A cél, hogy a két ország közötti vízummentesség fennmaradjon.

Kanada 16 éve eltörölte a magyarokra vonatkozó vízumkényszert, de kilenc éve azt visszaállította, mert elfogadhatatlanul sok magyar kért menekültstátust. A magyarok két éve újra vízum nélkül utazhatnak Kanadába, de legfeljebb három hónapig maradhatnak az országban, és munkát nem vállalhatnak. A három hónapnál hosszabb tartózkodás vízumköteles maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik