Nagyvilág

795-re nőtt az áldozatok száma Chilében

Érkeznek a nemzetközi segélyek a földrengés sújtotta Chilébe, ahova ellátogatott az amerikai külügyminiszter is. A keddi bejelentés szerint immár 795 halálos áldozatot számlálnak a dél-amerikai országban.

Michelle Bachelet elnök bejelentette: a csapaterősítésekkel 14 ezer főre nő a fosztogatások megelőzésére a katasztrófa sújtotta térségbe vezényelt katonák száma.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden Santiagóban bejelentette, hogy magával hozott 25 műholdas telefont. Ez az első amerikai segély a latin-amerikai országnak, amelynek távközlési hálózata súlyosan megrongálódott a Richter-skála szerint 8,8-es erősségű szombati földmozgásban.

“Az egyik alapvető gond a távközlés (Chilében)” – mondta Clinton még Santiagóba érkezése előtt az őt kísérő újságíróknak, és közölte, összesen 62 ilyen készüléket küldenek.

Az amerikai külügyminiszter megbeszélést folytatott a hivatalából rövidesen távozó Michelle Bachelet elnökkel és közös sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy víztisztító berendezéseket is küldenek Chilébe, továbbá útra kész egy tábori kórház, amelyben műtéteket is el lehet végezni.

Bachelet fölsorolta, miben van hiány az országban: többek között áramfejlesztőkre, gyógyszerre, élelmiszerre, de ami a legfontosabb, pontonhidakra van szükség, mert sok távoli település megközelíthetetlen.

Clinton környezetében nem zárják ki, hogy a politikus a Santiagótól mintegy 400 kilométerre délre fekvő földrengés sújtotta térségbe is ellátogat. A földmozgás és az általa kiváltott tengeri szökőár az eddig összesített hivatalos adatok szerint 795 emberéletet követelt, a természeti csapás kétmillió embert érint.

Brazília kedden repülőgépen szintén útnak indít egy humanitárius segélyszállítmányt, Oroszország pedig két repülőgépnyi szállítmányt küld. Ausztrália 4,5 millió dollárt ígért, az Európai Unió négymillió, Japán hárommillió, Kína pedig egymillió dollárt.

A földrengés által érintett chilei lakosság elkeseredett, az éhség fosztogatásokra sarkallja őket. A legnagyobb károkat szenvedett Concepciónban, az ország második legnagyobb városában hétfőn egy kereskedelmi központot és egy szupermarketet fosztottak ki és gyújtottak fel, a közeli San Pedro de la Pazban pedig tűzoltólaktanyákat és kórházat támadtak meg.

A fosztogatások megfékezése érdekében a chilei hadsereg keddre virradó éjszakára újabb három közép-chilei városban hirdetett ki kijárási tilalmat. Előzőleg Concepciónban vezették be az intézkedést, ahol kedd este hattól szerda délig érvényes a kijárási tilalom. A katonaság Talca, Cauquenes és Constitución városban éjféltől reggel hat óráig hirdetett kijárási tilalmat azon lakosok számára, akik nem vesznek részt a mentésben.

Bachelet elnök kedden bejelentette: a folyamatban lévő csapaterősítésekkel 14 ezer főre nő a rend fenntartására a katasztrófa sújtotta térségbe vezényelt katonák száma. Az elnök hangsúlyozta: megértik, hogy a lakosság szükséget szenved, de nem fogják eltűrni a bűncselekményeket. A szárazföldi haderő és a haditengerészet 14 ezer katonáját 50 repülőgép támogatja majd, amelyek légihidat alkotnak, és három hadihajót is a térségbe vezényeltek.

Az első hírek még 10 ezer katona bevetéséről szóltak. Bachelet bejelentését megelőzően, kedden a chilei tömegtájékoztatás arról számolt be, hogy Bío Bío tartományba – székhelye Concepción – és Maule tartományba 7 ezres erősítés érkezett, ebből 5 ezer fő a második legnagyobb chilei város környékére. A katonák a rend fenntartása mellett a segélyek szétosztásában is segédkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik