Nagyvilág

Munkaerőhiány fenyeget Kínában

A kínai export ismét felpörgött, a gyártulajdonosoknak ezért egyre nagyobb gondot okoz az elhamarkodottan leépített munkaerő pótlása - írja a Világgazdaság.

Kínában a kivitel 14 hónapos zsugorodás után decemberben már éves szinten is növekedést mutatott, és a cégek zöme úgy véli, a válság számukra valóban a múlté lett. Az elbocsátott munkások azonban az olykor szokatlanul nagyvonalú bérajánlatok ellenére is csak vonakodva vagy egyáltalán nem hajlandók visszatérni a gyárakba.

Ez különösen a Gyöngy folyó Hongkong mellett található torkolatvidékén jelent akut problémát, amelyet óriási termelőkapacitása miatt a „világ műhelyeként” is szoktak emlegetni. A régió önmagában is a tíz legnagyobb globális exportőr közé tartozna, s innen kerül ki a teljes kínai kivitel harmada – írja az FT.com nyomán a Világgazdaság.

A fő gondot az jelenti, hogy hiába a korábbinál magasabb fizetés, a fejletlenebb belső vidékekről érkező vendégmunkások immár szívesebben keresnek – és találnak – az otthonuk közelében állást. Ezt a kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések tették lehetővé. Ebből a korábban fejletlenebb belső régiók is prosperálni kezdtek, felszívva a korábbi munkaerő-felesleget – mutat rá az RBS hongkongi elemzője.

Így állhatott elő az a helyzet egyes fejlett tartományokban, hogy jelenleg minden munkásra két állás jut, miközben korábban a válság miatt négyen versengtek három helyért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik