Nagyvilág

Karadzic: „igaz és szent” háborút vívtunk

Az "igaz és szent" szerb célokat védte és ártatlannak vallotta magát Hágában Radovan Karadzic, a háborús bűnökkel, népirtással vádolt egykori boszniai szerb vezető.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék előtt a most 64 éves Karadzic korábban, a vádirat ismertetésekor még megtagadta a jelenlétet, és kérte a tárgyalás elhalasztását. Akkor arra hivatkozott, hogy a vád állításait tartalmazó 400 ezer gépelt oldalnyi szöveg áttanulmányozásához több időre van szüksége.

Három hónap szünet után hétfőn újabb tárgyalást tartottak. A vádlott ezúttal megjelent bírái előtt, és védekezésében azt állította, hogy “soha fel sem merült a szándék – sem a gondolat, de még kevésbe a terv – a muszlimok és horvátok kiűzésére” a boszniai szerbek által kikiáltott köztársaság területéről. Szerinte a boszniai szerbek csak meg akarták védeni önmagukat, javaikat, területüket.

A vád szerint az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborúban az egykori pszichiáter Karadzic volt a háborús bűnök, etnikai tisztogatások és népirtás “építőmestere”. Ő tervelte ki a bűncselekményeket, ő alakította ki az ennek megfelelő politikát, és ő felügyelte a cselekményeket elkövető fegyveres erőket. Karadzicra akár életfogytig szóló szabadságvesztés is várhat. A vádirat 11 pontban összegzi a terhére rótt cselekményeket, így a srebrenicai mészárlást és a Szarajevó ellen 44 hónapon át tartó tüzérségi támadássorozatot. A vád összesen 407 tanút kíván megidézni. A hétfői és a keddi tárgyalási napon nyílik módja arra, hogy érdemben nyilatkozzon az ügyészi állításokról, majd utána következik a bizonyítási eljárás.

Karadzic a hágai törvényszék előtt éles szavakkal bírálta a 90-es évek elejének muszlim bosnyák vezetőit, akik szerinte provokálták a szerbeket, és megölésükre szólították fel az embereket. Hozzátette, hogy e tekintetben a nyugati hatalmak – kiváltképpen az őket képviselő Richard Holbrooke amerikai diplomata – teljesen csődöt mondtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik