Nagyvilág

Atomfegyverkezési verseny fenyeget

Ehud Barak szerint fegyverkezési versenyt indítana el az, ha Irán atomhatalommá válna

Nukleáris fegyverkezési versenyt bontakozna ki a Közel-Keleten, ha Irán atomfegyverhez jutna – figyelmeztetett Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

Barak a CNN hírtelevízióban vasárnap sugárzott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben Irán kifejlesztené saját atomfegyverét, néhány hónapon belül Szaúd-Arábia is atomfegyverhez jutna, és valószínűleg kisvártatva Törökország és Egyiptom is követné példáját, ami növelné annak a kockázatát, hogy terroristák kezébe kerül az atomfegyver.

Barak újabb szankciókra szólított Irán ellen. Szerinte addig kell pénzügyi nyomás alatt tartani Teheránt, amíg ennek nem lesz kellő hatása.

A tárcavezető azt állította: kétség sem férhet ahhoz, hogy Irán rakétákra szerelhető nukleáris atomfegyverek fejlesztésén fáradozik. Dacol az egész világgal, miközben két példát tart szem előtt. Az egyik Pakisztáné, amely országot Teheránban valamiképpen Iránhoz hasonlónak tartanak. A másik pedig Észak-Korea példája – mondta Barak, aki szerint ezek az országok sikeresek voltak a szankciók kivédésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik