Nagyvilág

Háromszáz halott a chilei földrengés után

Meghaladja a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma - közölték vasárnap a helyi hatóságok. Az Egyesült Államok több nyugati parti államára is kiterjesztették a szökőárriadót, de a hullámok a vártnál kisebbek voltak.

Edmundo Perez Yoma belügyminiszter korábban legkevesebb 214 halottról számolt be. A Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengésnek szombat hajnalban rázta meg az ország középső részét. Több mint negyven utórengése volt az első földmozgásnak.

Yoma úgy fogalmazott, hogy “történelmi méretű természeti csapás” sújtott le Chilére. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1960 óta nem volt ilyen erejű földrengés az országban, de – tette hozzá – két-három napon belül az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Barack Obama amerikai elnök segítséget ajánlott fel a dél-amerikai országnak, de Andrés Velasco chilei pénzügyminiszter szerint az országnak van elegendő saját forrása a károk rendezéséhez.

A chilei média közlése szerint 269 elítélt szökött meg egy dél-chilei börtönből, amelynek egyik fala kidőlt a földrengés következtében. Hatvan szökevényt elfogtak, a többieket keresik a hatóságok.

A chilei média szerint a földrengés okozta szökőár komoly károkat okozott Talcahuano város kikötőjében: az óriáshullámok hajókat borítottak fel, konténereket szórtak szanaszét a város víz alá került utcáin.

Szökőárriadó az Egyesült Államokban is

Az Egyesült Államok több nyugati parti államára is kiterjesztették szombaton a szökőárriadót a nagy erejű chilei földrengés miatt.

A térségben működő cunami előrejelző-központ közölte, hogy a csendes-óceáni szigeteken kívül Kalifornia, Oregon és Washington állam partvidékére, illetve néhány alaszkai szigetre is kiterjesztették a riadót. A helyi hatóságok az alacsonyabb fekvő területek elhagyására szólították a lakosságot.

Barack Obama amerikai elnök felszólította csendes-óceáni Amerikai Szamoa, a Hawaii-szigetek, a Guam sziget, illetve a nyugati partvidék lakóit, hogy fogadják meg a helyi hatóságok tanácsát.

A cunamiveszély miatt amerikai haditengerészet hat hadihajója elhagyja a Hawaiin lévő Pearl Harbor támaszpont kikötőjét, és elővigyázatosságból a San Deigo-i haditengerészeti bázisból is kihajózik egy hajó.

Az amerikai média figyelmét leginkább a Hawaii-szigetek kötötték le. A CNN hírtelevízió élő adásban, a szigetcsoport több pontjáról tudósított az óriáshullámok közeledtéről, de végül elmaradt a szenzáció: a hullámok a vártnál később érkeztek, és a becsültnél kisebbek voltak. Hawaiin a szökőárriadó két órán át tartott, majd lefújták.

Más csendes-óceáni szigetekről sem érkeztek hírek nagy kiterjedésű cunamiról, gyakorlatilag az egész csendes-óceáni térségben lefújták a szökőárriadót Japánon és Oroszországon kívül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik