Nagyvilág

Plágiumpert szültek a svájci minaretek

Plágiumperrel fenyegette meg a francia szélsőjobboldali Nemzeti Frontot egy választási plakátja miatt a minaretépítésről nemrég Svájcban népszavazást kezdeményező párt plakáttervezője.

Jean-Marie Le Pen pártjához tartozó ifjúsági szervezet francia regionális választásokra készült egyik plakátját ugyanis láthatóan a svájci minaretellenes kampány plakátja ihlette. A francia változaton is egy muzulmán viseletű nő mögött rakétaként ábrázolt minaretek láthatók. A különbség annyi, hogy a “Nem az iszlamizmusra” felirat alatt a svájci zászló helyére egy Franciaország térképét beborító algériai lobogó került.

Yvan Perrin, a svájci népszavazást kezdeményező jobboldali konzervatív Svájci Néppárt alelnöke a Le Figaro című francia napilap internetes oldala szerint felháborodásának adott hangot a plágium miatt, s jelezte: “nem osztja Le Pen pártjának értékeit, nevezetesen az antiszemitizmussal kapcsolatban”.

Alexander Segert, a svájci plakátot tervező ügynökség vezetője egy svájci lapinterjúban egyenesen lopásnak nevezte a francia szélsőjobboldali párt akcióját. A tervező pedig elmondta: soha nem dolgozott a Nemzeti Fronttal és nem is áll szándékában, valamint minden eszközzel, így feljelentéssel is harcolni kíván azok ellen, akik ellopják az ötleteit.

A Nemzeti Front illetékesei tagadták, hogy Svájcból vették az ötletet és jelezték: készek bíróságon is megvédeni igazukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik