Nagyvilág

Európai áldozatai is vannak a kabuli merényletnek

Olasz és francia, illetve indiai halálos áldozatai is vannak azoknak a támadásoknak, amelyekben öngyilkos merénylők robbantották fel magukat péntek reggel az afgán főváros egy bevásárlóközpontja közelében, legkevesebb 16 ember halálát okozva, köztük külföldiekét - közölték afgán tisztségviselők.

A halottak többsége afgán. Az afgán államelnökség közleménye szerint négy indiai állampolgár is meghalt. A belügyi szóvivő közlése szerint van egy olasz halott, Párizsban pedig bejelentették, hogy egy francia is van a halálos áldozatok között. A sebesültek számát 32-re teszik.

Szándékosan a külföldieket támadták

A tálibok egyik szóvivője azt közölte, hogy öt emberük hajtott végre öngyilkos merényletet két olyan épület ellen, amelyben rendszeresen tartózkodnak külföldiek. A támadásban romba dőlt egy vendégház, és a merénylők lőtték a Park Résidence szálloda épületét is. Ez utóbbi személyzetében sok indiai van, és az épületben rendszerint sok a külföldi.

Hamid Karzai afgán elnök közleményben ítélte el élesen a terrorakciót, hangsúlyozva, hogy “az indiai állampolgárok elleni támadások nem lesznek hatással India és Afganisztán kapcsolataira”.

Az első öngyilkos merénylő hajnalban hozta működésbe a gépkocsijába rejtett pokolgépet egy kereskedelmi és szállodai negyedben. Szemtanúk szerint két másik, valamivel gyengébb hatóerejű robbanás is történt. A rendőrség állítása szerint két másik öngyilkos merénylőt ártalmatlanná tettek. A robbanásokat követően a belvárosi negyed fegyverropogástól volt hangos. Egy helyen gázálarcos rendőrök igyekeztek kifüstölni egy fegyverest, aki a környező épület alagsorába fészkelte be magát.

Egy óráig tartott a harc

Egy indiai férfi, akinek sebesülését a kórházban ellátták, elmondta, hogy két-három órát töltött egy kis szálloda fürdőszobájában a támadás alatt. Amikor ki akart lépni szobájából, két-három holttestre bukkant. Amikor pedig lövöldözés kezdődött, és az első autóba rejtett pokolgép működésbe lépett, a mennyezet a nyakába szakadt.

Egy ausztrál férfi arról számolt be, hogy robbanásra ébredt, amely beszakította szobája ablakát, a helyiség megtelt füsttel. Ő heves harcokról számolt be annak a vendégháznak környékén, ahol lakott. Állítása szerint a harci zaj egy óra múlva elhalt.
Ez volt az első átfogó terrortámadás január 18-a óta, amikor öngyilkos merénylők csapata támadt az afgán fővárosra. Akkor tizenketten haltak, köztük a hét merénylő.

A pénteki kabuli merényletekkel egy időben második hetébe ért több ezer amerikai, afgán és NATO katona támadása a dél-afganisztáni Mardzsában. A NATO tájékoztatása szerint egy emberük az út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában meghalt pénteken.

Az elmúlt hetekben kéttucatnyi magas és közepes rangú tálib vezetőt fogtak el Pakisztánban. A Kabulban végrehajtott támadással a tálibok azt akarták jelezni, hogy felkelésük még mindig meggyőző erejű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik