Nagyvilág

Büntetik a családon belüli pszichoterrort a franciák

A francia nemzetgyűlés péntekre virradóra egyhangúlag elfogadta a nők elleni erőszak büntethetőségét szigorító közös kormánypárti és ellenzéki törvényjavaslatot, amely ezentúl a házasságon belül nemcsak a fizikai, hanem a "pszichológiai erőszakot" is büntethetővé teszi.

Franciaországban tavaly 157 nő haláláért volt felelős a házastárs, amely azt jelenti, hogy minden harmadik nap életét veszti egy francia nő a házasságon belüli erőszak miatt. Ezenkívül minden tízedik nő állítja, hogy férje erőszakoskodott már vele.

A fizikai bántalmazást a legtöbb esetben azonban akár hónapokig tartó “lelki zaklatás”; szóbeli sértegetések és megalázások előzik meg. A képviselők ezért tartották szükségesnek ez utóbbinak a bűncselekménnyé nyilvánítását, amely ezentúl három év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható.

A házasságon belül bántalmazott nőknek alig 8 nyolc százaléka tesz férje ellen feljelentést. A jogalkotók azonban mostantól lehetővé teszik a családvédelmi ügyekkel foglalkozó bíróknak, hogy a panaszt követő 24 órán belül jogi védelmet nyújtsanak a házasságban vagy regisztrált élettársi kapcsolatban erőszaknak kitett nőknek: az átmeneti elszállásolás biztosításán túl a bíró elrendelheti a férj azonnali eltávolítását a közös lakásából.

Az erőszakot elkövető férfiakat ezentúl – spanyol mintára – a bíróság kötelezheti elektromos karkötő viselésére, amellyel a rendőrség folyamatosan ellenőrizheti, hogy a férj ténylegesen távol tartja-e magát házastársától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik