Nagyvilág

Janukovics esküt tett

Letette hivatali esküjét csütörtökön Kijevben Viktor Janukovics újonnan megválasztott ukrán államfő, aki a negyedik elnök azóta, hogy az ország 1991-ben elnyerte függetlenségét.

Ukrajnában letette a hivatali esküt az új államfő, Viktor Janukovics. A rendezvényen nem vettek részt Julija Timosenko kormányfő pártjának, a BJuT-nak, valamint a távozó államfő, Viktor Juscsenko pártjának, a Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelemnek (NU-NSZ) a képviselői.

A beiktatáson Janukovics azt mondta, Ukrajnának el nem kötelezett európai országgá kell válnia. Ezzel arra utalt, hogy országa nem kíván sem Oroszországgal, sem a Nyugattal szövetségre lépni. Kijelentette ugyanakkor, hogy “azok a kihívások, amelyekkel a nemzetközi közösség jelenleg szembenéz, a legszélesebb keretekben való összefogást teszik szükségessé”, s Ukrajna “mint el nem kötelezett európai ország kész részt venni ezekben a folyamatokban”.

Az Oroszországgal szorosabb kapcsolatokra törekvő Janukovics kijelentése a francia hírügynökség megállapítása szerint ellentétes elődjének politikájával. Juscsenko eddig azt bizonygatta, hogy Ukrajnának csatlakoznia kell a NATO-hoz.

Csekély előnnyel nyert

Janukovics a választásokon csekély előnnyel nyert vetélytársával, Julija Timosenkóval szemben. A jelenlegi kormányfő hat évvel ezelőtt, a 2004-es “narancsszínű forradalom” alatt szervezett tüntetésekkel kikényszerítette annak az elnökválasztásnak a megismétlését, amelyben előzőleg Janukovicsot hirdették ki győztesnek. Az újabb elnökválasztáson már viszont Viktor Juscsenko lett a győztes.

A most hivatalba lépő Janukovics a világgazdasági válságban megrokkant gazdaságot, megosztott országot örököl. Széles körű ugyan támogatottsága Ukrajna oroszajkú, keleti területein, de gyakorlatilag alulmaradt Timosenkóval szemben minden más régióban az ország nyugati, ukrán ajkú felén.

Az hogy a kormányfő nem volt hajlandó elismerni vereségét és nem akar távozni a hatalomból, az amerikai hírügynökség szerint azzal fenyeget, hogy folytatódik majd az a politikai iszapbirkózás, ami évek óta megbénítja az ukrán kormányt, s még mélyebbé válik az a pénzügyi válság, amelynek következtében tavaly 15 százalékkal zsugorodott a gazdaság. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a parlament eddig még képtelen volt elfogadni az ország idei költségvetését.

A magyar államfőt is meghívták

Sólyom László magyar államfő csütörtök délelőtt számos államfő és magas rangú vendég között Kijevben részt vett az ünnepélyes elnöki beiktatáson.

Az ukrán parlamentben tartott eskütétel után a magyar államfő virágot helyezett el Petőfi Sándor tavaly év végén felállított Vorovszkij utcai mellszobránál. Sólyom László részt vesz az új ukrán elnök tiszteletére rendezendő fogadáson is, ahol a tervek szerint kétoldalú beszélgetést is folytat majd Viktor Janukoviccsal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik