Nagyvilág

A brazil katolikus egyház beperelte a 2012 alkotóit

Beperelte a Columbia filmstúdiót a brazil katolikus egyház, mert engedély nélkül használták fel a Rio de Janeiro fölé magasodó Krisztus-szobor képét Roland Emmerich 2012 című katasztrófafilmjében.

Mint egy érintett jogász elmondta, a Rio de Janeiró-i érsekség meg nem határozott összegű kárpótlásra nyújtotta be az igényét a szerzői jogsértés miatt. Az 1931-ben felállított szobor szerzői jogai az alkotó, Paul Landowski 1961-ben bekövetkezett halála után az érsekségre szálltak, amely még 2032-ig rendelkezhet azok fölött.

Az érsekség az esetek 99 százalékában megengedi, hogy a Krisztus-szobor képét felhasználják, ám a Columbia kérését a film gyártása során elutasították, mert a produkcióban egy óriási hullám elnyeli a vallási jelképet.

Mint Claudine Dutra, az érsekség jogi képviselője beszámolt róla, a film bemutatása óta számos hívő fordult hozzájuk azzal a panasszal, hogy sokkolta őket a szobor lerombolását ábrázoló képsor. “Az akarjuk, hogy a Columbia Pictures nyilvánosan jelentse ki: nem szándékozott visszatetszést kelteni” – mondta Dutra.

A jogi bonyodalom a film novemberi bemutatása után egy hónappal kezdődött. Dutra szerint a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a kártérítés mértékében, amelynek megállapításában – mint mondta – a szakértőkre hagyatkoznak majd.

A Krisztus-szobor a leglátogatottabb brazil idegenforgalmi látványosság: évente 1,8 millióan zarándokolnak el hozzá. Egyúttal a világ legismertebb modern jelképei közé sorolják együtt emlegetve a párizsi Eiffel-toronnyal, a washingtoni Fehér Házzal vagy a Sydney-i Operaházzal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik