Nagyvilág

Zentai az emberi jogi bizottsághoz fordult

Az ausztrál emberi jogi bizottsághoz fordultak kedden a háborús bűncselekménnyel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) védői - írta az AAP ausztrál hírügynökség.

A vád szerint a most 88 éves férfi 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba. Zentait öt éve tartóztatták le az ausztráliai Perthben, ahol öt évtizeddel ezelőtt telepedett le. A magyar állam 2005 tavaszán kérte Ausztráliától a kiadatását. Az ausztrál igazságszolgáltatás hosszú eljárás végén helyt adott a magyar kérelemnek, és Zentait tavaly október végén kiadatási őrizetbe helyezték Perthben.

A kiadatás azonban továbbra is várat magára, mert Zentai ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a szövetségi bírósághoz. A fellebbviteli döntés meghozatalának nincs határideje. A bíróság december közepén óvadék ellenében szabadlábra helyezte Zentait, aki így családja körében várja a végső döntést kiadatása ügyében.

Denis Barich, Zentai egyik védője elmondta, a múlt héten fordult az ausztrál emberi jogi bizottsághoz, kérve annak elnökétől, Catherine Bransontól a testület közreműködését az ügyben. Mint mondta, a bizottság segíthetne abban, hogy tisztességes legyen Zentai esetleges magyarországi pere, megvizsgálhatná, hogy a vádlott jogait nem veszélyeztetné-e fontos tanúk távolmaradása, illetve hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés Zentait a bírósági eljárás során politikai beállítottsága miatt.

Barich elmondta, tisztában vannak azzal, hogy az emberi jogi bizottság nem érvénytelenítheti a kiadatási eljárást, ugyanakkor segítheti a bíróságot, és segíthet Zentainak abban, hogy állni tudja a kiadatás elleni jogi küzdelem költségeit. Az ügyvéd – egyértelműen a vádlott anyagi helyzetére utalva – hozzáfűzte: Zentai “korlátozott eszközökkel” rendelkezik, nyugdíjasként nem engedheti meg magának a megfelelő jogi védelmet. A védők eddig is szinte teljesen ingyen látták el jogi képviseletét – fűzte hozzá a háborús bűncselekménnyel vádolt Charles Zentai ügyvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik