Nagyvilág

A NATO fegyverkezésre bíztatja Európát

Európa túl messzire ment a demilitarizálásban, a kontinens idegenkedése a katonai erőtől korlátozza a NATO képességét háborúk hatékony megvívására - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter kedden egy washingtoni tanácskozáson.

Robert Gates kifejtette: Európában a közvélemény és a politikai elit széles rétegei ódzkodnak a katonai erőtől és az azzal járó kockázatoktól. A kontinens demilitarizálása gátolja, hogy valódi biztonságot és tartós békét lehessen elérni a XXI. században.
Fennáll a veszélye, hogy az esetleges jövőbeni ellenségek papírtigrisnek nézik majd az észak-atlanti szövetséget – fogalmazott NATO-országok katonatisztjei előtt a miniszter a Nemzetbiztonsági Egyetemen.

Gates a katonai szövetség mélyreható reformját sürgette a konferencián, amelyet a NATO alapküldetésének újrafogalmazásáról rendeztek. Utalt rá, hogy a tömörülést 61 évvel ezelőtt hozták létre a Szovjetunióval és a Vörös Hadsereggel szembeni politikai és katonai védszövetségként. Kifejtette, hogy a NATO a XX. században áldás volt, sikereket ért el annak megelőzésében, hogy a II. világháború újabb konfliktusok törjenek ki Európában.

Véleménye szerint a NATO valós vagy vélt gyengesége viszont téves számításra vagy agresszióra csábíthatja az ellenséget. A pénzügyi források és katonai képességek hiánya már nehezíti a működést és az együttes harcot a fenyegetések elhárítása érdekében – tette hozzá.

Gates a Pentagon vezetőjeként több mint három éve sürgeti az európai NATO-országokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat, és korszerűsítsék haderejüket. Dicsérte, hogy a NATO-szövetségesek az Egyesült Államok oldalán harcolnak Afganisztánban, de megjegyezte: a szövetségnek például nincs elég szállító repülőgépe, és helikopterekből is többre van szükség.

Az amerikai védelmi miniszter üdvözölte a NATO “stratégiai koncepciójának” alapos felülvizsgálatát, leszögezve, hogy olyan katonai szövetségről van szó, amelyik a világ több pontján valódi konfliktusokban harcol, jelenleg mintegy 120 ezer katonával. A NATO-nak valós világbeli, élet-halál kérdéseket eldöntő kötelezettségei vannak – hangsúlyozta.

A NATO stratégiai küldetésének megújításán – amelyre legutóbb 1999-ben került sor – olyan szakértői csoport dolgozik, amelyet Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter irányít. Az ezzel kapcsolatos végleges dokumentumot várhatóan a NATO novemberi lisszaboni csúcstalálkozóján fogadják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik