Nagyvilág

Egyre több a halott Madeirán

Negyvennyolcra nőtt a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek halálos áldozatainak száma a Portugáliához tartozó Madeira szigetén. A korábban eltűntként nyilvántartottak száma viszont csökkent, miután 19 személyt megtaláltak - közölték a hatóságok kedden.

Hat további tetemet találtak, ezzel 48-ra emelkedett a szigetet az utóbbi 100 évben ért legsúlyosabb katasztrófa halálos áldozatainak a száma. Ugyanakkor az eltűnt személyek száma, amelyet vasárnap 32-ben adtak meg a hatóságok, csökkent, mert tizenkilencen épségben előkerültek. Az áldozatok között eddig egyetlen külföldi van, egy brit turistanő, akit magával ragadott az ár, és vízbe fúlt.

Szombaton nyolc óra alatt egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék hullott Madeirán. A sziget fővárosában, Funchalban káosz tört ki, a főútvonalak víz- és sártengerré váltak. Az áradat elöntötte az épületek földszintjét, az utcákon kidőlt fákat, köveket, gépkocsikat görgetett az ár. Több százan maradtak fedél nélkül.

Lisszaboni közlés szerint a sziget legtöbb közútja ismét járható, a legtöbb helyen sikerült helyreállítani a telefon-, az áram- és a vízszolgáltatást. Három, viszonylag kedvező időjárást hozó nap után azonban szerdára ismét narancssárga fokozatú riasztást rendeltek el, mivel újabb csapadékfront közelít a sziget felé.

Hétfőn a portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki. A sziget illetékesei viszont abban reménykednek, hogy a lehető leggyorsabban sikerül napirendre térni a történtek fölött. Az autonóm régió kormányfője, Alberto Joao Jardím szerint a madeirai gazdaság számára katasztrófával érne fel, ha kihirdetnék a rendkívüli állapotot. “Nem tehetem tönkre a számunkra létfontosságú piacot” – nyilatkozta a jobboldali populista politikus, az idegenforgalomra célozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik