Nagyvilág

Félméternyi hó esett Moszkvában

Moszkvában több napja kisebb-nagyobb szünetekkel hull a hó, s vasárnap estig hivatalos közlés szerint 53 centiméternyi fehér takaró képződött a városban.

Éjjel-nappal mintegy 12 ezer munkagép és több mint 5000 hómunkás dolgozik, s naponta 300-400 ezer köbméter havat hordanak el a városból. A tél kezdete óta több mint 17 millió köbmétert vittek el.

Az orosz fővárosban kotrógépek hatalmas buckákba tolják össze, majd egy futószalag segítségével nagy teherautókra rakják a havat, és kiviszik a városból.

Ezzel a módszerrel a főútvonalakon néhány közlekedési sávot elég hamar sikerül szabaddá tenni, míg a mellékutcákban az autók tapossák szét a havat kevesebb sikerrel.

A moszkvaiak nagy szerencséjére péntek volt a legutóbbi munkanap, s hétfőn-kedden a Haza Védelmezőjének Napját ünneplik.

A meteorológusok szerint hideg – mínusz 10-12 fokos – és további havazás várható. Vasárnap este óta sűrű pelyhekben hull a hó, s az előrejelzés szerint ez így lesz egész hétfőn. Csütörtöktől újabb havazások várhatók.

A tél elején az önkormányzat felvetette, hogy a városon kívül megpróbálják a hófelhőkből kicsapatni a csapadékot, amint ezt rendszeresen megteszik ünnepi alkalmakkor az esőfelhőkkel is. Végül azonban a lehetőség lekerült a napirendről.

Egyes indoklások szerint a hófelhőkkel nem lehet ugyanúgy eljárni, mint az esőfelhőkkel, mások szerint túl sokba került volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik