Nagyvilág

Izrael is segítette a halálosztagot?

Szerepe volt az izraeli hírszerzésnek Mahmúd al-Mabhúh, Hamasz-politikus meggyilkolásában - jelentette ki Dubaj rendőrfőnöke.

Dáhi Halfán azt állítja, hogy kezükbe kerültek bizonyítékok, többek között telefonlehallgatások, amelyek a leleplezett tettesek között zajlottak és a Moszad részvételét támasztják alá. Korábban azt már leszögezte, hogy szerinte 11, európai, köztük egy nő segítette a tetteseket azzal, hogy útlevelet adott nekik.

Hat britet, három írt, egy-egy francia és egy német állampolgárt gyanúsít. Többen közülük már visszautasították a vádakat, mondván: ők egyáltalán nem jártak Dubajban.

Az ötvenéves Mabhúh volt az egyik alapítója és vezetője a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak, amely támadások és öngyilkos robbantások százait hajtotta végre izraeliek és izraeli célpontok ellen.

A Gázai övezetben született, de már 1989 óta Szíriában élt, és a megölése előtti napon érkezett Dubajba. A boncolási jegyzőkönyv szerint Mabhúh halálát fulladás okozta, de a laboratóriumi vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik