Nagyvilág

Atomfegyvert gyűjthet az Al-Kaida

Az amerikai titkosszolgálatok és H. D. S. Greenway külpolitikai elemző azt feltételezik, hogy az al-Kaida nukleáris fegyverek beszerzésével próbálkozik, amelyeket hamarosan bevetne az USA ellen.

Számos jel utal arra, hogy az al-Kaida évek óta igyekszik nukleáris fegyvert szerezni – írja H. D. S. Greenway külpolitikai elemző a The New York Timesban. „Miközben a világ az iráni atomprogrammal van elfoglalva, lehet, hogy a pakisztáni hegyekben bujkáló iszlamista terroristák még Teheránnál is veszélyesebb terveket szövögetnek” – fogalmaz.

Szerinte a terrorszervezet a londoni és a madridi támadásoknál is nagyobb dobásra készül és a 2001. szeptember 11-i támadásokat akarja túlszárnyalni, ezért vetne be nukleáris fegyvereket. Erre azért következtet, mert az amerikai titkosszolgálatok: a CIA, az FBI és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetői nemrégiben, egyöntetűen kijelentették: biztosra veszik, hogy terrorista szervezetek az elkövetkező években merényletet terveznek az Egyesült Államokban.

Ráadásul az elmúlt években több jelét is találták annak, hogy az al-Kaida atomfegyvereket próbál beszerezni vagy létrehozni. Rolf Mowatt-Larsen, a CIA egykori tisztje egy nemrégiben közreadott elemzésében arra figyelmeztetett, hogy ez már több mint tíz éve tart, ugyanis 1994-ben Dél-Afrikában próbáltak hasadóanyagot venni. 1996-ban pedig az orosz biztonsági erők elfogták al-Zawahiri, az al-Kaida második számú vezetőjét, aki valószínűleg nukleáris fegyvereket akart vásárolni.

„Az iszlamista terrorista szervezet – ellentétben Teheránnal – minden bizonnyal be is vetné a nukleáris fegyvereket” – figyelmeztet Greenway.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik