Nagyvilág

Összepakoltak az Endeavour űrhajósai

Csomagolnak az Endeavour asztronautái: az amerikai űrsikló közép-európai idő szerint szombatra virradóra kapcsolódik le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Az Endeavour és az ISS 11 fős legénysége felszerelte a Tranquity modult és a Cupola nevű csillagászati megfigyelő modult.

A houstoni repülésirányítási központ tájékoztatása szerint az űrhajósok csütörtökön berendezték a Tranqulityt. A 18 tonna tömegű 7 méter hosszú és 4,5 méter széles henger alakú Tranquility (Node-3) modul lesz a végleges otthona annak az életfenntartó egységnek, amely az ISS hat fős állandó személyzetének kiszolgálását lehetővé teszi. A munkák befejezése érdekében az amerikai űrhajózási ügynökség, a NASA egy nappal meghosszabbította az eredetileg 13 naposra tervezett küldetést.

A mostani misszió során Robert Behnken és Nicholas Patrick asztronauta három űrsétát hajtott végre, összesen 18 óra 14 percet töltött a nyílt világűrben a Tranqulity és a Cupola szerelési munkálataival.

A Nemzetközi Űrállomás építése során az űrhajósok összesen 140 űrséta alatt 873 óra 16 percet töltöttek a nyílt világűrben.
A lekapcsolódás előtti napon az űrhajósok az űrállomáson fölöslegessé vált holmit berakodták az űrsiklóba.
Az Endeavour a tervek szerint vasárnap ér földet a floridai Cape Canaveral-i űrrepülőtéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik