Nagyvilág

Irodaháznak hajtott egy kisrepülő

Valószínűleg egy az adóhatóságra dühös öngyilkos pilóta vezette azt a kisrepülőgépet, amelyik egy hétszintes irodaépületnek ütközött a texasi Austinban csütörtökön.

A fekete épületben lángok keletkeztek, több tucat ablak üvege kitört. Az első és második szintről órákkal később is sűrű füst gomolygott, tűzoltók érkeztek a helyszínre. Az épületben tartózkodókat kimenekítették. Halálesetről nem tudni, két embert kórházba szállítottak.

Néhány órával a délelőtti eset után bebizonyosodott az a feltételezés, hogy az egymotoros repülő pilótája – akit Joseph Andrew Stack néven azonosítottak – szándékosan vezette a gépet az épületnek, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi központjával szomszédos. Az épületben van a szövetségi adóhatóság (IRS) egy irodája.

Kiderült, hogy a férfi utolsó repülése előtt az interneten aznap hosszú búcsúüzenetet hagyott hátra, amelyben szidta a kormányt és különösen az adóhatóságot. Azt is megjegyezte, hogy elege van a feleségéből, a katolikus egyházból, sőt, még George W. Bush volt amerikai elnökből is. Az öngyilkos pilóta az IRS kapcsán azt írta: “az erőszak az egyedüli válasz”.

A belbiztonsági minisztérium közlése szerint nincsen terrorista cselekményre utaló nyom. Ugyanígy nyilatkozott Robert Gibbs fehér házi szóvivő is, aki elmondta, hogy az esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt.

A szövetségi légi felügyelet közlése szerint a férfi a texasi Georgetown egy repülőteréről szállt fel és nem közölte repülési útvonalát. Egyes hírek szerint Stack háza – amely az irodaépülettől mintegy 10 kilométerre van – csütörtök reggel kigyulladt.

A Fox News hírtelevízió beszámolója szerint az austini irodaépületben súlyos károk keletkeztek; az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) két F-16-os vadászgépet mozgósított a baleset hírére.
Peggy Walker, az IRS vámtisztje, aki az ütközés idején az épületben dolgozott, íróasztalánál ült, elmondta: olyan volt, mintha pokolgép robbant volna, “a mennyezet meghajolt, az ablakok betörtek, felugrottunk és szaladni kezdtünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik