Nagyvilág

Fekete keret hódít a kémeknél?

Kémfilmbe illő történet a Hamasz-vezető dubai meggyilkolása. A térfigyelő kamerákkal teletűzdelt öböl menti városnak valószínűleg el kell gondolkoznia, hogyan tudná még jobban betömni a biztonsági réseit. Az izraeli karikatúristák közben azon viccelődnek, hogy a Sarah Palin-féle fekete keretes szemüveg, amelyet 11-ből 8 tettes is viselt, most a legújabb divat a kémek körében.

(forrás: Haaretz)

(forrás: Haaretz)

„Miért visel szinte minden gyanúsított egyforma szemüveget?” – kérdezi Benjámin Netanjahu kormányfő a Moszad főnökét, Méir Dagant. „Mert ez volt éppen akciós az Opticanában (Izrael legnagyobb optikai üzletlánca – szerk.)” – válaszolja az izraeli hírszerzés vezetője. Ez a jelenet persze a Haaretz címlapján virító karikatúrában játszódik le.

Ágyban, párnák között

Tény az, hogy profik hajtották végre a gyilkosságot, legalábbis erre enged következtetni a merénylet megtervezése és kivitelezése. Még a dubai rendőrség vezető halottkéme, Dr. Fawzi Benomran a 27 éves pályafutása alatt egyszer sem látott még ilyen agyafúrt gyilkosságot. A Nagy-Britanniában végzett szakértő szerint ugyanis természetes halálként volt beállítva: a Hamasz katonai parancsnokát úgy helyezték el és takarták be az ágyában, mintha álmában érte volna a halál. Alapos vizsgálatokkal azonban kiderítették, hogy Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh halálát fulladás okozta. A dubai halottkém szerint egy párnával fojthatták meg. Egyes feltételezések szerint a vérébe belefecskendezett szer szívleállást okozott, mások szerint elektrosokkolóval kábították el, majd megfojtották.

A teniszezős gyilkosok

A Hamasz-vezető szobájába tartanak a “teniszezős gyilkosok” (forrás: Dubai Media)

Teniszezőnek álcázva

Nemcsak a gyilkosság elkövetésének a módjáról indultak el a találgatások, hanem arról is, hogy a gyilkosok vajon miért éppen teniszruhában és teniszütővel a kezükben jelentkeztek be a dubai al-Busztan Rotana Hotelbe, ahol a Hamasz-vezér is megszállt. A szálloda csupán egy kőhajításnyira van az Aviation teniszklubtól, ahol rendszerint a legnagyobb dubai teniszversenyeket tartják. A január 20-i gyilkosság előtt három nappal éppen egy junior teniszversenynek adott otthont a teniszklub. Ráadásul a Barclays női tenisztornára való lázas készülődés közepette senki sem tűnt volna fel, hogy a szállodavendégekre is átragad a teniszláz, így tökéletesre sikeredett az álca.

A halálosztag 11 beazonosított tagja

A halálosztag 11 beazonosított tagja

Útlevélgyár a Moszadnál?

Paul McGeough szerint a dubai gyilkosságban számos elem visszaköszön Khaled Meshal, a Hamasz politikai irodája elnökének 1997-es sikertelen ammani merényletéből. Az ausztrál újságíró az ABC News amerikai hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy mindkét merénylet nagyon briliánsan volt kidolgozva, az elkövetés módjában pedig hasonlóságokat is felfedezett. A dubai esetnél viszont egy drámai fordulat következett be: a hotelbe való megérkezéstől kezdve a folyosói mozgásokig mindent rögzítettek a biztonsági kamerák.

McGeough szerint, akinek nemrég jelent meg a könyve az 1997-es sikertelen merényletről, az elkövetők fegyver helyett azért választottak más, alternatív elkövetési módszert, mert fegyvert nehéz lett volna becsempészni az országba. Azonban a biztonsági kamerák felvételei szerint mintegy 45 percig tartózkodott a négy elkövető a Hamasz-vezető szállodai szobájában (ez pedig rengeteg idő egy gyilkosság elkövetéséhez), nem tudjuk, hogy ezalatt mi történt odabent.

hamis útlevelek?

Tizenegy, európai útlevéllel rendelkező személy, köztük egy nő vett részt a Hamasz-vezető meggyilkolásában. A halálosztag tagjai közül hatan brit, hárman ír útlevéllel rendelkeztek, egynek francia, egynek pedig német úti okmánya volt. A nő ír útlevéllel utazott. A dubai rendőrfőkapitány nem zárta ki, hogy a Moszadnak köze van a gyilkossághoz. A rendőrség eddig két palesztint vett őrizetbe, őket azzal gyanúsítják, hogy logisztikai támogatást nyújtottak a gyilkossághoz.

Az izraeli külügyminiszter szerint azonban nincs ok azt feltételezni, hogy az izraeli külföldi hírszerző szolgálat a felelős al-Mabhúh haláláért. Dublin szerint a Dubaiban körözött írek nem léteznek, a britek – akiknek útleveleivel a dubai hatóságok szerint a tettesek beutaztak az emírségbe – pedig sorra cáfolják érintettségüket a gyilkosságban. A brit külügy pedig már közölte, hogy az útlevelek hamisítványok. Gordon Brown brit miniszterelnök mindenesetre a gyilkosság brit szálának mélyreható kivizsgálását ígérte.

McGeough szerint az „útleveles módszert” már a Meshal-merényletnél is alkalmazták. A hat brit gyanúsított között izraeli britek is vannak, akik évek óta izraeli kibucokban élnek. A Mashal-merénylet oknyomozója szerint egy ilyen kibucközösségben élők pedig akár önkéntesen átadhatják, kölcsönadhatják az útlevüket, vagy egyszerűen elcsenik a másik úti okmányának az adatait, és azt használják életük végéig. De már Victor Ostrovsky kanadai-izraeli származású, egykori Moszad-ügynök is megemlítette a By Way of Deception című könyvében (amely izraeli nyomásra egyből tiltólistára került Kanadában), hogy a Moszad útlevélgyárakat üzemeltet, ahol ezerszámra állnak felhalmozva a különböző országokból származó úti okmányok, és amikor iratokra van szükségük az ügynököknek, bármikor odafordulhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik