Nagyvilág

Több pénz kéne az EU-elnökségünkre

Az EU-elnökségi munkacsoport szocialista társelnöke szerint ha a parlament kezdeményezi a magyar költségvetés vagy az európai uniós (EU) elnökségi büdzsé módosítását, az azt fogja célozni, hogy javuljanak a 2011-es magyar elnökségre való felkészülés pénzügyi feltételei.

A fideszes társelnök pénzgondokról beszélt a felkészülés kapcsán és a büdzsé módosítását nevezte lehetséges végső megoldásnak egy esetleges behozhatatlan késedelem elkerülése érdekében.

Alakul a rendezvénynaptár

Ha a parlament kezdeményezi a magyar költségvetés vagy az európai uniós (EU) elnökségi büdzsé módosítását, az azt fogja célozni, hogy a lehető legjobb irányba változzanak a 2011-es magyar elnökségre való felkészülés pénzügyi feltételei – jelentette ki az EU-elnökségi munkacsoport tizenharmadik ülése után szerdán, Budapesten a tanácskozás szocialista társelnöke.

Kocsi László a fideszes Németh Zsolttal közösen tartott sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a megbeszélés során terítékre kerültek a magyar rendezvénynaptár programpontjai, az előkészületek és a Duna-stratégia kialakításának aktuális ügyei.

Jó lett volna egy EU-s költségvetés

A fideszes társelnök azt hangsúlyozta, hogy jót tett volna a felkészülésnek, ha külön EU-s költségvetést készítettek volna.
Egyúttal felettébb kétségesnek nevezte, hogy az idén a felkészülésre szánt 9 milliárd forintból befolyik-e az a 2,1 milliárd forint, amelyet külföldi ingatlanértékesítésekből terveznek előteremteni.

Németh Zsolt úgy fogalmazott: emiatt már késnek a tárcák közötti pénzátutalások és a legutóbbi hír szerint a kormány március 15-ig biztosan nem juttatja el az érintett minisztériumokhoz az erre szánt összeget. Ha nincs pénz, akkor viszont nem lehet szerződéseket kötni – tette hozzá.
Véleménye szerint a logisztikai és infrastrukturális felkészülés is késedelmet szenved.

Kitért arra is, hogy 700 köztisztviselő európai uniós elnökségi pótléka a “levegőben lóg”, pedig ezeket a pénzeket tavaly nyár közepe óta kellene fizetni.

Annak kapcsán, hogy az elnökségi felkészülés ne szenvedjen behozhatatlan késedelmet, a lehetséges végső megoldásnak a költségvetés módosítását nevezte. Kijelentette, azt várják el a kormánytól, hogy adott esetben a büdzsé tartalékának terhére az idei uniós elnökségi költségvetésre különítsen el összegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik