Nagyvilág

Sokat kockáztat Obama a dalai láma fogadásával

Kína tiltakozásának ellenére Obama február 18-án mégis fogadja a száműzetésben élő dalai lámát, a spirituális vezető már úton van az Egyesült Államokba. Közben Kína jelezte: a két ország kapcsolatát alapjaiban rengeti meg Obama "önfejűsége".

“A két vezető február 18-án, csütörtökön fog találkozni” – jelentette be Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője. A dalai láma egy tiszteletbenálló nemzetközi vallási vezető, aki a tibeti jogok szóvivője, és Obama már alig várja a vele tervezett találkozót – tette hozzá. A kínai vezetőséget azonban feldühítette a találkozó ötlete. Szerintük ez csak további súrlódásokat okozna a két ország közti viszonyban.

Kína szerint a két vezető közötti találkozó alapjaiban rengeté meg kapcsolatát USA-val. Többször felszólították már az Egyesült Államokat, hogy mondják le a dalai láma fogadását, mivel ez árthat politikai kapcsolatuknak, viszont Amerika másképp látja.

Ez lesz az első találkozó a két vezető között, mióta Obama-t megválasztották. A Fehér Ház már tavaly óta halasztgatta a talákozót a dalai lámával, a Kínával való jó kapcsolat megőrzése érdekében – olvasható a New York Times oldalain.

“Úgy gondoljuk elég érett kapcsolatunk van Kínával ahhoz, hogy közös megegyezésre tudjunk jutni, viszont ahhoz is eléggé felnőttünk már, hogy tudjuk, a két ország nem fog mindig mindenben megegyezni” – folytatta Robert Gibbs.

Kína erre a Külügyminisztérium szóvivőjének, Ma Zhaoxu bejelentésével reagált, miszerint határozottan ellenzik a dalai láma amerikai látogatását, különösképpen a találkozóját az elnökkel. Emellett felszólították az Egyesült Államokat, hogy értsék meg Tibettel kapcsolatos indulatosságukat, számukra ez egy érzékeny pont. Kérték azt is, hogy Amerika ismerje el Tibetet, mint Kína részét, és ellenezze annak függetlenségét. Emellett ismételten felszólították az Egyesült Államokat, hogy törölje a találkozót a Sino-USA kapcsolat további súrlódásának elkerülése miatt – írja a BBC News.

Obama azonban biztosan vendégül látja a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét, ráadásul nem is a megszokott helyen. Az amerikai elnök normális körülmények között a Fehér Ház Ovális termében fogadja a külföldi vezetőket és VIP vendégeket, míg a dalai lámát az elnöki ház Térkép termében fogadja majd.

Kína 1950-ben vette át Tibetben a fennhatóságot, és úgy ítélte meg, hogy a dalai láma csak egy szeperatista, egy olyan spirituális vezető, aki próbál elszigeteleődni a külföldi politikusokkal történő találkozástól. 1959-ben egy Kína elleni sikertelen felkelés után szökött Tibetből, azóta Indiában él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik