Nagyvilág

Erotikus regény miatt bolydult fel Törökország

Törökország megsértette a szólásszabadságot és megakadályozta, hogy a közönség hozzáférjen az európai irodalmi örökség egyik művéhez, amikor betiltott egy klasszikus erotikus regényt - állapította meg keddi ítéletében az európai emberi jogi bíróság.

A strasbourgi ítélőszék Rahmi Akdas török könyvkiadó petíciójának ügyét zárta le az ítélettel. Akdas 1999-ben jelentette meg Guillaume Apollinaire Tizenegyezer vessző című, 1907-ben született regényét, amelyben szadista, homoszexuális, pedofil és nekrofil passzusok szerepelnek.

Akdast egy török bíróság erkölcsi bűncselekmény miatt elítélte, 1100 eurós bírságot szabott ki rá, és elrendelte a kinyomtatott példányok megsemmisítését. Egy fellebbviteli bíróság később helybenhagyta az ítéletet, de megkegyelmezett a könyveknek.
Apollinaire műve egyébként 1970-ig Franciaországban is a tilalmi listán szerepelt.

Az Európai Unióba igyekvő Törökország az utóbbi időben arra törekedett, hogy a szólásszabadsággal kapcsolatos törvénykezését összhangba hozza az európai normákkal, de a könyvek és internetes honlapok cenzúrázását nem függesztette fel, és esetenként újságírókat is bebörtönöznek írásaik miatt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében elismerte ugyan az egyes államok jogát arra, hogy törvényesen beavatkozzanak az erkölcsi értékek védelmében, amennyiben ezt társadalmi igény támasztja alá, de rámutatott, hogy Akdas esetében nem lehetett szó ilyesmiről, hiszen egy évszázad telt el azóta, amióta a Tizenegyezer vessző először megjelent, és a mű ma már az európai irodalmi kánon része.

“A súlyos bírság és a könyv példányainak elkobzása nem álltak arányban az erkölcs védelmére irányuló törvényes szándékkal, ezért erre egy demokratikus társadalomban nem volt szükség” – indokolta döntését a strasbourgi bíróság, amely az Emberi Jogok Európai Egyezményének szólásszabadságról szóló 10. paragrafusára is hivatkozott.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet az országokat a sajtószabadság alapján rangsoroló listáján Törökország tavaly 175 állam közül a 123. helyen állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik