Nagyvilág

Timosenko bírósághoz fordul

Az ukrajnai elnökválasztáson Viktor Janukovics ellenzéki vezetővel szemben szoros versenyben alulmaradt Julija Timosenko kormányfő szombat este kijelentette: a szavazáson csaltak, és megóvja a bíróságon az eredményt.

Az ukrajnai választást meghamisították. Ukrajna egészét tekintve a lehetséges csalások meghaladják az egymillió szavazatot. Ezek a szavazatok elegendőek a győzelmünkhöz – jelentette ki Timosenko a televízió által közvetített beszédében.

A két jelölt között a szavazatok különbsége kevesebb mint 890 ezer, azaz 3,5 százalékpontos volt.

“Meghoztam az egyetlen lehetséges döntést, megóvom a szavazás eredményét a bíróságon. Jogi érvekre támaszkodva megvédelmezem államunkat és az önök választását” – folytatta a kormányfő, aki most szólalt meg először nyilvánosan a február 7-i második forduló óta.

“Világosan leszögezem: Janukovics nem az elnökünk. Bármi történjék is a jövőben, soha nem lesz Ukrajna legitim módon megválasztott elnöke” – mondta a kormányfő.

A nemzetközi megfigyelők szabadnak és tisztának minősítették a választást, Timosenko viszont kijelentette, hogy “az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egyes megfigyelői” hajlandóak tanúskodni a bíróságokon a “módszeres csalásokról”.

Timosenko korábbi kijelentésével ellentétben megígérte: nem szólítja tömegtüntetésekre az utcára a népet, viszont követeli, hogy 1200 szavazókörben számolják újra a leadott voksokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik