Nagyvilág

Sérült az Endeavour

Sérüléseket fedeztek fel a hétfőn fellőtt űrhajó, az Endeavour burkolatán. Egy kerámiabetét vált le a pilótafülke ablakánál. Egy hasonló hiba már okozott tragédiát a Columbiánál, 2003-ban, de mérnökök szerint most nincs ok az aggodalomra.

Kiderült, hogy sérülések keletkeztek az Endeavour burkolatán, de az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint ez nem ad okot az aggodalomra. A hibát az űrhajósok az űrrepülőgép hétfői indítása után észleltek, de csak két napja közölte LeRoy Cain, a NASA egyik képviselője, hogy a pilótafülke ablakánál levált egy kerámiabetét, és a hőszigetelő pajzson egy repedés látható. Ez utóbbi sérülést még a felbocsátás előtt észrevették és megjavították, de ismét megjelent.

A NASA mérnökei vizsgálatok nyomán arra a következtetnek, hogy az Endeavour hőcsempéin keresztül nem áramolhat be az űrsikló belsejébe forró levegő a visszatéréskor, amikor az belép a Föld sűrű légkörébe.

Hasonló probléma már okozott tragédiát: 2003-ban a Columbia űrrepülőgép szétzuhanását egy hőszigetelőhab-darab leválása okozta. Akkor a külső üzemanyagtartályról levált habdarab rést ütött a külső burkolaton, amelyen keresztül olyan forró levegő került a belső térbe, hogy az űrrepülőgép szétrobbant és hét asztronauta halálát okozta.

A NASA a katasztrófát követően új biztonsági intézkedéseket léptetett életbe, és ezek értelmében, ha az indításkor veszélyesnek ítélt sérülések keletkeznek, az űrhajósoknak a visszatérés előtt ki kell javítaniuk azokat. A NASA döntése szerint erre most nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik