Nagyvilág

Elindult a legnagyobb hadművelet Afganisztánban

Nagyszabású támadást indított több, mint 15000 NATO katona, az afgán szövetséges csapatokkal együtt a tálibok dél-afganisztáni fellegvárában, Hilmend tartományban. Céljuk, hogy leverjék a helyi lázadókat és hogy megvédjék a lakosságot a felkelőktől - tudósít a BBC.

Afgán és külföldi csapatok elindították a nyolc éve tartó afganisztáni háború legnagyobb hadműveletét a vallási fanatikus tálibok dél-afganisztáni fellegvárában, Hilmand tartományban, szombat hajnalban – jelentette be a NATO egyik illetése.

Az észak-atlanti szövetség vezette nemzetköz biztonsági erő (ISAF) parancsnoksága már a hónap elején közölte, hogy legalább 1000 afgán rendőrt, 1000 katonát és “sok ezer” ISAF-katonát vezényelnek a lázongó tartományba.

Röplapokat osztottak szét az akció előtt, így is jelezték
a civil lakosságnak, hogy több, mint 15,000 amerikai, brit és afgán szövetséges csapat száll harcba. Ezután a helyiek
figyelmeztették a tálibokat, hogy hagyják el a területet, vagy
meghalnak és több ezren elmenekültek – tudósít a BBC.

Az amerikai haderő tart attól, hogy aláaknázták a területet, ezért
közvetlenül az indulás előtt pilóta nélküli repülőgépekkel és
helikopterekkel támadták a tálibokat Hilmand tartományban, ahol a legtöbb, közel 1000 lázadó található.

A Hilmend tartományban végrehajtott korábbi hadműveleteknél a tálibok nagyon ritkán bocsátkoztak nyílt ütközetbe a támadókkal, ehelyett gerillataktikát alkalmaztak; az út mentén elhelyezett robbanószerkezetekkel és lesből végrehajtott rajtaütésekkel próbáltak zavart kelteni.

Az offenzíva célja, hogy leválasszák a lakosságot a felkelőkről és hogy védjék a civileket, illetve lehetővé tegyék az újjáépítést.

Elindult a legnagyobb hadművelet Afganisztánban 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik