Nagyvilág

A Sin Bét állta a Hamász útját

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat és az izraeli haderő két hónapja elfogta a Hamász palesztin iszlamista mozgalom két tagját, akik egy izraeli katona elrablását és megölését tervezték, s robbantásos merényleteket akartak végrehajtani Izraelben - jelentette az izraeli sajtó.

A The Jerusalem Post és a Háárec című lapok csütörtökön adtak hírt az esetről internetes kiadásukban védelmi és titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A tájékoztatás szerint december 12-én letartóztattak Izraelben egy Hamász-tagot, bizonyos Szalmán Abu Atikot, aki bevallotta, hogy a mozgalom parancsára el kellett volna rabolnia egy izraeli katonát, és megölni a foglyot, hogy azután tárgyalhassanak a holttest átadásáról.

A 43 éves gázai férfi – aki korábban részt vett fegyvercsempészési ügyekben – állítólag egy alagúton át jutott be a Gázai övezetből Egyiptomba, s onnan próbált meg bejutni Izraelbe. Tizenötezer dollár hamis pénzt, egy fegyvert és egy hangtompítót találtak nála.

A kihallgatásán megszerzett értesülések alapján fogtak el egy másik Hamász-tagot december 31-én. A 44 éves Ibráhim Zuaránál két darab, egyenként 31 kilogrammos pokolgépet találtak. A terv szerint sűrűn lakott körzetekben kellett volna működésbe hoznia azokat tíz nappal azután, hogy beutazott Izraelbe.

Február elején vádat emeltek mindkét palesztin ellen. A merényleteket izraeli biztonsági körökből származó értesülés szerint a Hamász katonai szárnyának egyik gázai parancsnoka tervelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik