Nagyvilág

Elszabadult a pokol Iránban

Zavargások robbantak ki több iráni városban az Iszlám Forradalom 31. évfordulóján, a rendőrök belelőttek a tömegbe. A központi ünnepségen Ahmadinezsád elnök bejelentette, hogy Iránnak sikerült nagy arányban dúsított urániumot előállítania, így "atomhatalommá" vált.

Rendőrök támadtak Mohammed Hatami korábbi elnök és Mehdi Karubi volt elnökjelölt kocsijára Teherán központjában az iráni forradalom évfordulóján. Rövid időre őrizetbe vették a néhai Ruhollah Homeini ajatolláhnak, az iráni iszlám forradalom atyjának unokáját és az asszony férjét, aki Hatami volt elnök fivére. Mindketten a reformpárti politikai tábor ismert képviselői.

Iszfahánban, az ország harmadik legnagyobb városában, a rendfenntartó erők állítólag belelőttek a tömegbe. A BBC tudósítója szerint eddig példátlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak az ország fővárosában, ami azt jelzi, hogy a kormány tart az ellenzéki tüntetőktől. Mindeközben a teheráni központi ünnepségen Mahmúd Ahmadinezsád mondott beszédet. Az iráni elnök kijelentette, hogy az országnak sikerült nagy arányban dúsított urániumot előállítania, és ezzel „atomhatalommá” vált.

Nem az atomfegyver a cél

Irán már legyártotta a továbbdúsított urán első tételét, alig két nappal azután, hogy hozzákezdett a folyamathoz – mondta Teheránban Mahmúd Ahmadinezsád elnök. A politikus az iszlám forradalom 31. évfordulóját ünneplő százezres, ujjongó tömeg előtt közölte, hogy Irán immár nukleáris állam, legyártotta a 20 százalékos szintre dúsított urán első tételét, és átadta az anyagot a tudósoknak.

Leszögezte azonban, hogy Iránnak nem áll szándékában atomfegyvert gyártani. Ahmadinezsád azt is mondta, hogy országa képes akár 80 százalékosra is dúsítani az uránt, de ezt nem teszi, mert nincs rá szüksége. Hozzátette, hogy hamarosan megháromszorozzák a 3,5 százalékosra dúsított urán előállítását.

Független forrásból lehetetlen ellenőrizni az állítások valóságtartalmát, mert külföldi újságírók nem tudósíthatnak az ellenzéki gyűlésekről

Irán kedden jelentette be, hogy megkezdte alacsony fokon dúsított uránkészlete továbbdúsítását 20 százalékos szintre: a gyengén – 3,5 százalékos szintre – dúsított uránból készített kéttonnás elemeket alakítják át kisebb, 50 kilogrammos kapszulákká. Havonta 3-5 kilogramm uránt dúsíthatnak 20 százalékos szintre a teheráni kutatóreaktor számára, amely orvosi izotópokat állít majd elő. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ugyanakkor azt jelentette be csütörtökön egy bécsi közleményében, hogy Irán “néhány napon belül” kezdi meg az urán magasabb szintre dúsítását, és hogy a termelés mennyisége egyelőre szerény lesz. Bár a nukleáris robbanótöltet hasadóanyagához az uránt legalább 90 százalékosra kell dúsítani, az iráni készletek 20 százalékos szintre dúsítása jelentős lépés lenne az ország atomhatalmi törekvéseinek megvalósításában.

Obama rábólintott a szankciókra

A teheráni bejelentés után a nemzetközi közösség az újabb szankciók bevezetését fontolgatja Irán ellen. Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok “jelentős szankciócsomagon” dolgozik Teherán ellen. Ahmadinezsád azt is hangoztatta ünnepi beszédében, hogy amikor Iránban kezdtek elfogyni a kutatóreaktor fűtőanyag-készletei, Irán külföldön próbált beszerezni újabb hasadóanyagot, de a partnerországok mindenféle feltételekkel álltak elő. “Nincs időnk arra, hogy hosszasan tárgyaljunk” – mondta Ahmadinezsád, s felhívta a figyelmet arra, hogy százezrek élete függ a kutatóreaktor működésétől.

Sem a keményvonalas vezetés, sem a mérsékelt, reformpártiak nem mutatnak túl nagy kompromisszumkészséget Iránban a tavaly júniusi, vitatott eredményű elnökválasztás óta. Az ellenzék szerint a hatalom elcsalta a voksolást, hogy biztosítsa Ahmadinezsád elnök újraválasztását. Az iszlám köztársaság 31 éves fennállásának legsúlyosabb belpolitikai válságán megy keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik