Nagyvilág

Ellopatta Auschwitz mottóját, elfogták

Egy svéd neonáci adott megbízást a lengyel tolvajoknak, hogy lopják el az Arbeit macht frei feliratot. A másolat már a helyén marad.

A svéd rendőrség őrizetbe vett egy 35 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megbízást adott a múzeumként működő egykori auschwitzi koncentrációs tábor bejárata fölött látható hírhedt felirat ellopására. Az illetékes svéd ügyész, Agneta Qvarnström csütörtökön megerősítette az őrizetbe vétel tényét, de további részletekkel nem szolgált.

Az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű feliratot röviddel karácsony előtt lopták el a tábor bejáratáról. Két nappal később a lengyel rendőrség megtalálta a három részre vágott, vasból készült feliratot, és őrizetbe vett öt büntetett előéletű lengyel férfit. Ketten közülük azt vallották, hogy a lopást egy svéd neonáci, Anders Högström megbízásából követték el. A lengyel rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, és kérte Svédországtól a férfi kiadatását.

Auschwitzban (a mai Oswiecimben) és a közeli Birkenauban (Brzezinka) több mint egymillió embert öltek meg a német nemzetiszocialisták parancsára. Túlnyomó többségük különböző európai országokból odahurcolt zsidó volt. Közülük mintegy 400 ezret Magyarországról deportáltak a haláltáborba.

Az eredeti felirat valószínűleg nem kerül vissza a bejárat fölé, azt időközben egy másolattal pótolták. Az eredeti felirat a helyreállítás után a múzeum többi kiállítási tárgya között lesz megtekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik