Nagyvilág

Vége az álomboltoknak Romániában

Romániában betiltották a hallucinogén anyagokkal és hasonló hatást kiváltó növényi kivonatokkal való kereskedést.

A román kormány szerdán fogadott el erről sürgősségi rendeletet, amely 27 hallucinogén anyagot és kilenc növényi kivonatot helyezett tiltólistára. A rendelkezést megsértők ellen hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés róható ki.

Az egészségügyi minisztérium folyamatosan frissíteni fogja a könnyűdrogok tilalmi listáját. A román kormány azt követően fogadta el a rendeletet, hogy Emil Boc miniszterelnök a múlt héten felszólította az egészségügyi minisztériumot a hallucinogén szerek betiltására.

A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy egyre több fiatal kerül kórházba könnyűdrogok túladagolása miatt. A szakértők szerint a hallucinogén anyagok azért is veszélyesek, mert erős lelki függőséget okoznak. Romániában körülbelül 500 úgynevezett “álombolt” működik, ahol eddig szabadon árusították ezeket a készítményeket.

A román kormány és a parlament az elmúlt napokban valóságos versenyt futott a könnyűdrogok betiltásáért. Kedden ugyanis a törvényhozók is elfogadtak egy hasonló tartalmú tiltó jogszabályt. Boc szerint azért volt indokolt a kormányrendelet elfogadása is, mert az csak kiegészíti a jogszabályt.

Romániában a kabinet rendeletei azonnali hatállyal alkalmazhatók, a végleges érvényben maradásukért azonban a parlamentnek is meg kell erősítenie őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik