Nagyvilág

Újabb oltóanyagbotrány tört ki Németországban

Németországban hiánycikknek számítanak azok az alapvető - a diftéria, mumpsz vagy kanyaró elleni - oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára szükségesek lennének.

Mindennek az az oka, hogy a brit Glaxo-Smith-Kline gyógyszergyártó cég nem teljesítette szállítási kötelezettségeit arra hivatkozva, hogy az új típusú influenza elleni oltóanyag gyártása felemésztette szinte teljes kapacitását.

A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke, Wolfram Hartmann szerint szerte az országban hiány van olyan oltóanyagokból, amelyeket egyebek között a diftéria, a mumpsz a szamárköhögés, a kanyaró és a bárányhimlő, továbbá a gyermekbénulás, valamint az influenza különböző fajtái ellen használnak a csecsemők, illetve a nagyobb gyermekek esetében.

Hartmann élesen bírálta a brit gyógyszergyártó céget, és azt állította, hogy tisztán gazdasági, illetve pénzügyi megfontolásból előnyben részesítette az új influenza elleni oltóanyag gyártását, és elhanyagolta a gyermekekre való odafigyelést. A H1N1 vírus elleni oltóanyag gyártása nagyobb profitot eredményezett – figyelmeztetett a szövetség elnöke, aki ugyanakkor óvott a pánikkeltéstől. Az orvosokat azonban arra szólította fel, hogy a jelenlegi helyzetben a legszükségesebb eseteket részesítsék előnyben.

A súlyos ellátási hiányt kedden elismerte a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Paul Ehrlich Intézet is.

A brit gyógyszergyártó cég visszautasította a szövetség elnökének vádját. A gyár szóvivője ígérte, hogy hamarosan pótolják a gyártási, illetve szállítási hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik