Nagyvilág

Timosenko fellebbez

Az ukrajnai elnökválasztáson alulmaradt Julija Timosenko kormányfő parlamenti csoportja bíróságon támadja meg az eredményt, mert a frakció szerint széles körben történt csalás a választáson.

“Janukovics csoportja a szavazás napján a választókra gyakorolt nyomással, (pártja) a Régiók Pártja pedig a legkülönbözőbb hamisításokkal cinikusan megsértette az ukrán törvényeket. Emiatt Timosenko blokkja bejelenti, hogy bíróságon megvédjük jogainkat és állampolgáraink jogát a tisztességes és átlátható választásokhoz” – mondta a parlamentben Szerhij Szobolev frakcióvezető-helyettes.

“Soha nem ismerem el legitimnek Janukovics győzelmét” – idézte kedden az Ukrainszkaja Pravda című lap Julija Timosenko kormányfő szavait. Az ukrajnai elnökválasztáson alulmaradt Timosenko bírósághoz fordul: utasította jogászait, hogy készüljenek fel a választási eredmény megfellebbezésére.

Szobolev nem említette, hogy a párt, Julijia Timosenko Tömbje (BJuT) vagy a frakció utcai tüntetéseket szervezne az elnökválasztási eredmény ellen.

Közel százszázalékos feldolgozottságnál Janukovics a szavazatok 48,83, Timosenko pedig 45,59 százalékát kapta az ukrán elnökválasztás múlt vasárnapi második fordulójában. A választók 4,37 százaléka egyik jelöltet sem támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik