Nagyvilág

Netanjahu választójogot adna a külföldön élő izraelieknek is

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök el akarja érni, hogy a külföldön élő izraeliek is szavazhassanak a következő választásokon.

Mark Regev kormányszóvivő keddi közlése szerint Netanjahu a kormányzó Likud párt frakciója előtt beszélt erről a szándékáról. A megfelelő törvénytervezetet mindazonáltal még elő kell készíteni.

Az ország 7,5 milliós lakosságából jelenleg valamivel több mint ötmillió a szavazásra jogosultak száma. A külföldön élő izraeliek számát fél és egymillió közé becsülik. Az izraeli választásokon azonban mostanáig csak a tengerészek és a diplomaták szavazhattak külföldről.

Bírálói azzal vádolják Netanjahut és ultrajobboldali külügyminiszterét, Avigdor Liebermant, hogy tervükkel az izraeli jobboldal szavazótáborát akarják gyarapítani.
A Cipi Livni vezette ellenzéki Kadima párt az ügyben bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen.

“Minden, Izrael jövőjét érintő döntést csakis az érintetteknek kell meghozniuk, azoknak, akik elszánták magukat arra, hogy itt éljenek és együtt döntsenek (Izrael) jövőjéről” – hangoztatták a Kadima vezetői a Háárec című izraeli lap szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik