Nagyvilág

Lemond az atomfegyverről Észak-Korea

Kim Dzsong Il, Észak-Korea elsőszámú vezetője megerősítette: az az óhaja, hogy tegyék atommentes övezetté a Koreai-félszigetet.

Kim ezt a Phenjanba látogató Vang Csia-zsuj (Wang Jiarui) magas rangú kínai pártvezetőnek mondta megbeszélésükön – jelentette kedden a Hszinhua kínai hírügynökség.

Kim említést tett arról a hathatalmi tárgyalásról is, amelyet öt ország – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea – kezdett vele azzal a céllal, hogy rávegye Phenjant: bizonyos gazdasági ösztönzőkért és segítségnyújtásért cserében tegyen le arról, hogy atomfegyvert fejleszt ki. Észak-Korea tavaly fordított hátat a megbeszéléseknek, mert nehezményezte, hogy egy nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérletét a nemzetközi közösség elítélte.

Egyes elemzők Kim mostani megnyilvánulását bátorítónak tartják abból a szempontból, hogy Phenjan hajlandó lesz folytatni az egyezkedéseket a vele tárgyaló hatalmakkal. A kínai illetékessel folytatott beszélgetésén elhangzottak részleteiben azonban egyelőre nem ismeretesek.

A KCNA észak-koreai hírügynökség a nap folyamán jelentette, hogy Kim vendége Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök szóbeli üzenetét adta át neki, az észak-koreai vezető pedig megkérte Vang Csia-zsujt – aki már máskor is járt nála – hogy továbbítsa az ő válaszüzenetét a kínai államfőnek. A két üzenet tartalma nem ismeretes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik