Nagyvilág

Kinevezték az új Európai Bizottságot

Kinevezte kedd este az uniós tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács az EU legfőbb végrehajtó testületét, az új összetételű Európai Bizottságot.

Előzőleg Strasbourgban az Európai Parlament igennel szavazott José Manuel Barroso második bizottságára, ami az előfeltétele volt annak az immár teljesen formális követelménynek, hogy a folyamat lezárásaként a Tanács kinevezhesse a végrehajtó testületet.

Ahhoz ugyanis, hogy az új Európai Bizottság hivatalba léphessen, a szabályok megkövetelik azt, hogy az Európai Tanács minősített többséggel megerősítse a biztosi testületet. Ezzel kapcsolatban azonban semmilyen kétely nem merült fel, és korábban a Tanács döntött úgy, hogy ismét Barroso legyen a bizottsági elnök.

A tanácsi megerősítés külön találkozó nélkül, úgynevezett írásbeli eljárással még a nap folyamán megtörtént, így az új biztosok szerdán elfoglalhatják hivatalukat.

Az írásbeli eljárás azt jelenti, hogy amennyiben a kormányoknak megerősítés végett megküldött irattal szemben egy meghatározott időpontig egyetlen kormány sem emel kifogást, a dokumentumot hivatalosan megerősítettnek tekintik. Az új Európai Bizottság mandátuma ez év február 10-től 2014. október 31-ig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik