Nagyvilág

Áll a bál Ukrajnában

Ukrajnában ma tartják az elnökválasztás második fordulóját. Az eseményt feszült várakozás előzte meg, hiszen a két esélyes, Timosenko és Janukovics egymást vádolta csalással. Elemzők szerint a feszültségek az eredményhirdetés után robbanak ki, de már van olyan szervezet, aki az utcán tüntet, ráadásul félmeztelenül.

Ukrajna választ

Ukrajnában ma tartják az elnökválasztás második fordulóját, melyet feszült kampány és figyelmeztető utcai demonstrációk öveznek. Akit megszavaznak, az lesz az 1991 óta független szovjetköztársaság negyedik államfője.

Áll a bál Ukrajnában 1

A január 17-i első fordulóban Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető és Julija Timosenko kormányfő kapta a legtöbb szavazatot, 35,32, illetve 25,05 százalékot. Mivel 10 százalékpontos volt a különbség, a második forduló kimenetét nehéz megjósolni.

Kibuknak a feszültségek

A szombati kampánycsend idején Timosenko pártja azzal vádolta ellenfelét, hogy megtéveszti a szavazókat és a Janukovics erősségének számító Donyeck megyében az ellenzéki jelölt
vezette Régiók Pártja képviselői tömegesen akadályozzák az ő
képviselőinek felvételét a választási bizottságokba.

Áll a bál Ukrajnában 2Ezért megfenyegette, hogy az utcára viszi a híveit, ha elveszti a választást. Erre Janukovics tábora azt állította, hogy Timosenko többeket megvesztegetett azért, hogy rá szavazzanak.

A feszültségeket az is táplálja, hogy tüntetők vonultak az utcára. A Femen ukrán nőjogi szervezet félmeztelen aktivistái már most egy kijevi választóhelyiség előtt demonstrálnak a választási csalások és a szavazatvásárlások ellen tiltakoznak.

Áll a bál Ukrajnában 3

Utcai megmozdulások várhatók

Elemzők szerint minél kisebb lesz Timosenko és Janukovics között a különbség, annál nagyobb az utcai megmozdulások esélye.

Annak ellenére, hogy a választás tisztaságára több mint 3800 külföldi megfigyelő ügyel,
közöttük külföldi országok és nemzetközi szervezetek képviselői, a két oldal egymást vádolja csalással.

Ráadásul Mikola Azarov, Janukovics kampányfőnöke szombaton újabb
hamisítási módszerről számolt be az ország keleti megyéiből. Ugyanis
olyan szavazólapokat találtak, amelyeken nem egyezik meg a szavazólap
és az ellenőrző szelvény sorszáma.

Aktívan szavaznak

Az első fordulóhoz képest már az első három óra alatt többen mentek el szavazni, hiszen 11 óráig a szavazásra jogosultak 17,44 százaléka járult az urnák elé.

A legaktívabbnak ismét Kelet-Ukrajna bizonyult, itt a 20 százalékot is meghaladta vagy megközelítette a részvételi arány. A legkevesebben Kárpátalján mentek el szavazni, ahol a fenti időpontig a választóknak csak mintegy 10 százaléka szavazott.

A szavazókörök túlnyomó többsége “rendben és időben” megkezdte a munkát, nyugodt körülmények között folyik a választás, komoly törvénysértést sehonnan nem jelentettek.

Áll a bál Ukrajnában 3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik