Nagyvilág

Ölt a hó, megbénult Washington

Hatalmas mennyiségű havat hozó front bénította meg a közlekedést helyi idő szerint szombat reggelre Washingtonban és a közép-atlanti térségben az Egyesült Államokban; az ítéletidő máris két halálos áldozatot követelt, és ezrek maradtak áram nélkül.

Washington D.C. lakosai legalább harminc centiméteres hótakaróra ébredtek, a fővároson kívül 53 centiméternyi, Maryland állam egyes részein és Nyugat-Virginiában pedig szintén több mint félméteres hó hullott néhány óra alatt. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a heves széllel kísért havazás várhatóan estig folytatódik, óránként öt centi friss hóra lehet számítani, estére a hótakaró vastagsága a fővárosban elérheti a 75 centimétert. A meteorológusok az első felhők megérkezése után módosították előrejelzéseiket, korábban ugyanis “csak” 60 centimétert valamivel meghaladó mennyiségű havat jósoltak.

Amennyiben az újabb előrejelzés helytálló lesz, Washington D.C.-ben megdől az 1922-es 71 centiméteres hórekord.

Az internetezők máris “hópokalipszis” vagy “hómageddon” néven emlegetik a természeti jelenséget. A meteorológusok figyelmeztettek, hogy a hét végén súlyos fennakadások várhatóan a közlekedésben. A havazás miatt riasztást adtak ki New Jersey-től kezdve Észak-Carolináig több államban, Virginia, Maryland és Delaware állam kormányzói pedig rendkívüli állapotot hirdettek ki, ami lehetővé teszi a nemzeti gárda bevetését. A washingtoni Dulles nemzetközi repülőtéren mintegy 200 induló járat többségét már péntek este törölték, a belföldi légiforgalmat kiszolgáló Reagan repülőtéren pedig az összes szombati járatot.

Virginia államban emberéletet is követelt az ítéletidő: egy nyergesvontató halálra gázolt egy apát és fiát, miután kiszálltak autójukból, hogy segítsenek egy elakadt motorosnak. Összesen eddig több száz közúti baleset történt. Egyes kórházak önkénteseket toboroztak a lakosság soraiból, hogy segítsenek négykerék-meghajtású autókkal eljuttatni az orvosokat és a nővéreket a munkahelyeikre.

A várható “hópokalipszis” bejelentése után, Washington D.C. lakói megrohanták az üzleteket, hogy kenyeret, tejet, lapátokat, útszórásra használatos sót és egyéb árukat vegyenek. Egyes élelmiszervásárlók hoppon maradtak. A főváros közelében egy italbolt tulajdonosa viszont örömmel újságolta, hogy forgalma a szokásosnak az ötszörösére emelkedett. Ez utóbbi persze azzal is összefügghet, hogy vasárnap délután lesz az amerikailabdarúgó-bajnokság döntője, amely az év sporteseménye az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik