Nagyvilág

Vádat emeltek több brit képviselő ellen

Az angol-walesi ügyészi hivatal igazgatója közölte: a kormányzó Munkáspárt három alsóházi képviselője, illetve a Lordok Házának egyik - szintén munkáspárti - tagja ellen indult büntetőeljárás lopás címén a tavaly kirobbant súlyos költségtérítési botrány miatt.

A Scotland Yard már tavaly novemberben átadta a négy alsó- és felsőházi képviselő ügyének aktáit a vádhatóságnak, miután befejezte az ellenük kezdett – elsősorban lakáshitel-elszámolásaikat érintő – vizsgálatot.

A pénteki ügyészi közleményből azonban kiderül, hogy a képviselőket más pénzügyi kihágásokkal, például informatikai szolgáltatások díjának jogtalan visszaigénylésével, vagy dologi beszerzések, illetve takarítási költségek szintén törvénysértő – esetenként hamis számlák alapján történt – elszámolásával is vádolják. Az érintettek pénteken határozottan tagadták, hogy bármilyen módon megsértették volna a pénzügyi jogszabályokat.

A legnagyobb, csalárdnak minősített elszámolási tétel mindazonáltal Elliot Morley alsóházi képviselő több mint 16 ezer fontos (csaknem 5 millió forintos) jelzáloghitel-visszatérítési igénye. A vádhatóság megállapítása szerint ugyanis Morley ezt olyan ingatlan után számolta el, amelyet már nem terhelt jelzálogkölcsön.

A The Daily Telegraph leplezte le őket

Az ügy előzményeként a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap tavaly hatalmas felzúdulást keltő riportsorozatban leplezte le, hogy a brit parlamenti képviselők az elmúlt években milyen abszurd címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A közfelháborodást csak tüzelte, hogy minderre az utóbbi évtizedek legsúlyosabb recessziója közepette derült fény.

A legnagyobb összegű kérdéses tételek a képviselői lakásokkal kapcsolatosak. Többen már teljes egészében törlesztett jelzáloghitelek kamatait igényelték vissza. Számos törvényhozó vidéki nyaralók, vagy éppen hozzátartozók birtokában lévő ingatlanok rezsijét számolta el hivatali költségként, és előfordult olyan eset is, hogy a képviselő a közpénzből felújított lakását jelentős haszonnal eladta.

Helikopter-leszállóhely és várárok-tisztítás

Az elszámolási igények között szerepelt egészen bizarr is. Voltak a benyújtott számlák között olyanok, amelyek kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költségét, helikopter-leszállóhely kialakításának árát, várárok-tisztítás vagy fizetős pornó-tévécsatorna díját tartalmazták.

Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló és jogtanácsos épp a vádemelés előtti napon hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben javasolja, hogy 390 képviselő összesen 1,3 millió fontot (390 millió forintot) fizessen vissza a kincstárnak az elmúlt öt évben felvett térítések után, bár ebből az érintettek 180 ezer fontot máris lealkudtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik