Nagyvilág

Újra ölt a lavina

Fokozott, az ötfokozatú skálán hármas besorolású a lavinaveszély az osztrák Alpok jelentős részén a www.lawine.at honlapon elérhető tájékoztatás szerint. Meghalt egy negyven éves férfi.

Fokozott a hógörgetegek képződésének veszélye Tirolban, Vorarlbergben, emellett Alsó-Ausztria és Stájerország nyugati, valamint Felső-Ausztria alpesi területein és Salzburg tartomány jelentős részén. A 3-as fokozatú figyelmeztetés külső behatás nélkül, vagy csekély külső behatásra meginduló lavinaomlást jelez. Karintiában mérsékelt, 2-es besorolású a veszély.

Csütörtökön négy lavina összesen öt halálos áldozatot követelt az alpesi országban. A hét eleje óta már kilencen haltak meg a lezúdult hótömegek alatt.

A legújabb áldozat egy 40 éves ausztriai férfi, akit lavina temetett be a magyar síelők körében is kedvelt Ötscher-völgyben, Alsó-Ausztriában. A kiránduló még csütörtökön vált el a társaitól, hogy lerövidítse az utat. A férfinak a biztosított síterepen kívül veszett nyoma. Hetvenhárom hegyi mentő, helikopterek és kutyás mentők kutattak utána, de pénteken már csak holtan találtak rá.

Szerencsésen végződött egy csütörtöki lavinaomlás a tiroli Ötz-völgyben. Egy 39 éves nőt temetett be a hó, de a barátnője még időben kimentette, a két kezével ásva ki az eszméletét vesztett áldozatot. Ugyanaznap két osztrák hódeszkást a Salzburg melletti Werfenwengben sodort el a hógörgeteg. Amikor rájuk találtak, már csak mintegy 30 centiméter vastagságú hótakaró borította a testüket, ennek ellenére megfulladtak. Egy német gyalogtúrázót a tiroli Zillertalban, a Sonntagsköpfl-csúcs közelében ért a halál. Egy 29 éves osztrák nő, aki szintén kirándult, a felső-ausztriai Kasbergben veszette életét. Egy 22 éves német hódeszkást a vorarlbergi Kleinwalser-völgyben érte a szerencsétlenség. Még élve találtak rá, de kórházba szállítása után meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik