Nagyvilág

Európából vesz helikoptereket Tajvan

Tajvan három szállítóhelikoptert vásárol a francia-német Eurocopter vállalattól 80 millió euró értékben - közölte pénteken a tajvani hadsereg. Várhatóan ez a mostani helikopterügylet is megterheli az EU és Kína viszonyát.

Az EC225 típusú légi járműveket 2011 végén szállítja le az európai vállalat a távol-keleti szigetországnak. Az Eurocopter az EADS nyugat-európai légi- és hadiipari konszern leányvállalata.

Noha a kereskedelmi kapcsolatok szorosak az Európai Unió és Tajvan között, ez mindössze a harmadik eset az elmúlt 17 évben, hogy Tajvan Európából rendel katonai eszközöket. A 90-es évek elején Lafayette osztályú hadihajókat és Mirage típusú vadászgépeket vásárolt Franciaországtól, mire Kína – amely területéhez tartozónak tekinti a szigetet – bezárta a dél-kínai Kantonban működő francia konzulátust, és francia cégek elestek több jövedelmező kínai szerződéstől.

Az amerikai kormány egy hete jelentette be, hogy fegyvereket ad el Tajvannak 6,4 milliárd dollár értékben. Pekinget felingerelte a bejelentés. Kilátásba helyezte, hogy szankciókat vezet be azok ellen az amerikai vállalatok ellen, amelyek fegyvereket szállítanak Tajvannak.

Figyelemreméltó, hogy Peking haragja elsősorban Washingtonra irányul a fegyvervásárlási ügyben; Kína és Tajvan viszonya ugyanis jelentősen enyhült azóta, hogy 2008 májusában a Kína-barát Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) lett a szigetország elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik