Nagyvilág

Visszafizettetik a képviselőkkel a költségtérítést

Több mint egymillió fontnyi, kérdéses jogcímeken felvett dologi költségtérítést kell visszafizetniük a brit alsóház képviselőinek a visszatérítési botrány ügyében született, csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint.

Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló a jelentésben azt javasolja, hogy 390 képviselő összesen 1,3 millió fontot (390 millió forintot) fizessen vissza a kincstárnak.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap tavaly májusban leplezte le, hogy a brit alsóházi képviselők gyakran milyen megdöbbentő címeken vesznek fel költségtérítéseket.

Úszó kacsaház, rózsaszín laptop és pornófilm

A legkirívóbb esetek között szerepelt kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, ajándéknak szánt plüssmackók, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árának visszaigénylése.

A botrány eddigi legmagasabb rangú áldozata Jacqui Smith volt belügyminiszter, akiről – még a tavalyi Telegraph-sorozat előtt – kiderült, hogy egy kábeltévé-előfizetési visszaigénylésében szerepelt több fizetős pornófilm megtekintésének díja is, bár a filmeket nem ő, hanem távollétében a férje nézte meg. Az ügy kipattanása után nem sokkal a belügyminiszter lemondott.

Az ügy elérte a nagy parlamenti pártok mindegyikének vezetőit is, akik közül a legrosszabbul a Munkáspárt élén álló Gordon Brown miniszterelnök járt: a Legg-vizsgálat ajánlásai alapján a kormányfő összesen 12 415 fontot és 10 pennyt utal vissza a költségvetésnek. A 2004 óta elszámolt összeg zöme kertrendezési és takarítási munkák számláiból adódik.

Sir Thomas a csütörtökön közzétett, 245 oldalas jelentésben kemény szavakkal ostorozza az alsóház költségtérítési rendszerét, amely szerinte “alapjaiban elhibázott”, a szabályok “gyengék” és szinte teljesen átláthatatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik