Nagyvilág

Újabb magyar konzulátus nyílt Kínában

Balázs Péter külügyminiszter csütörtökön új magyar főkonzulátust avatott a középnyugat-kínai Csungkingban (Chongqingban).

“A város gazdasága közel kétszer olyan ütemben nőtt tavaly, mint a kínai országos átlag és idei tervei ugyancsak ambiciózusak, ezért is érezzük, hogy itt a helyünk” – mondta egyebek mellett a külképviselet ünnepélyes megnyitóján a magyar miniszter, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben a város 14,5 százalékos GDP-növekedést ért el.

“Tudjuk, hogy a 32 milliós központi alárendeltségű, tartományi jogú város és térsége a kínai gazdaságfejlesztési stratégiában kiemelt támogatást élvez, s most még időben kezdhetjük el a munkát itt annak érdekében, hogy erőforrásokat vonjunk be a magyar gazdaság számára” – mondta a helyszínen az MTI tudósítójának a miniszter.

Balázs Péter felidézte, hogy tavaly nyári kínai útja alkalmával felvetette kínai partnerének, hogy – bár a magyar költségvetés nehéz helyzetben van és a tavalyi év második felében 14 magyar külképviseletet kényszerültünk bezárni -, a magyar kormány a kínai kapcsolatok építésének olyan nagy jelentőséget tulajdonít, hogy ebben a helyzetben is meg fogja teremteni a pénzügyi és személyi feltételeit a főkonzulátus megnyitásának. A kínai fél már akkor stratégiai távlatú, a kétoldalú kapcsolatokat előmozdító és mindkét fél érdekeit kiválóan szolgáló lépésnek minősítette a magyar tervet.

A főkonzulátus megnyitó ünnepségére a csungkingi Marriott szállóban került sor, ahol a képviselet helyet kapott. Csou Mu-ping (Zhou Mubing), a helyi kormányzat polgármester-helyettese és Balázs Péter beszéde után a díszemelvényen a magyar külügyminiszter és Csang Hszü-hszüan (Zhang Xuan) hölgy, a csungkingi pártbizottság helyettes titkára leplezte le a főkonzulátus réztábláját.

Balázs Péter társaságában itt volt Kusai Sándor nagykövet, Varjú László, a Nemzet Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Ujhelyi István a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Huszty András államtitkár, miniszterelnöki megbízott és Várkonyi László külügyi szakállamtitkár.

A delegáció korábban találkozott Csungking polgármesterével és fogadta őket Po Hszi-laj (Bo Xilai), a városi pártbizottság titkára is. A Kínában igen befolyásos politikusként ismert Po Hszi-laj, aki a párt központi bizottsága politikai bizottságának is tagja, egyebek között előrelátó lépésnek nevezte a magyar jelenlét melletti döntést és meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a térség dinamikus fejlődése sok tartalékot rejt a kétoldalú kapcsolatok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik