Nagyvilág

Megszűnt a blokád az ukrán határnál

Megszüntették tiltakozó blokádjukat a tiszabecsi határállomás túloldalán az ukrán állampolgárok csütörtökre virradó éjjel. Azért tiltakoztak, mert Magyarország szigorította a tartózkodási engedélyek ellenőrzését.

A Tiszabecs és Tiszaújlak közötti átkelőhely ukrajnai részén a tiltakozók azért akadályozták a ki- és belépő forgalmat szerdától, mert január 31. óta megszigorították a kilencven napos tartózkodás ellenőrzését – mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A százados emlékeztetett arra, hogy a hatályos nemzetközi szerződések alapján fél éven belül legfeljebb kilencven napot tartózkodhatnak Magyarországon a turisták. Aki ezt a keretet már kimerítette, azt a magyar határrendészek nem léptetik be az ország területére, még ha a vízuma érvényes is. A korlátozás vonatkozik a kishatár-átlépési engedéllyel rendelkezőkre is.

Hozzáfűzte: a Magyarországon eltöltött napok számát egy technikai fejlesztés eredményeként január 31.-től az informatikai rendszer tartja nyilván, az eddigi, hosszabb időt igénybe vevő manuális ellenőrzés helyébe lépve.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a korlátozás nem egyoldalú, a külföldre utazó magyar állampolgárokra ugyanúgy vonatkozik.
A 90 napnál munkavégzési, tanulmányi vagy más hivatalos céllal hosszabb időt Magyarországon tartózkodni akaróknak speciális vízumot kell igényelniük hazájukban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik