Nagyvilág

Háborút jósol az amerikai hírszerzés

Az amerikai hírszerzési igazgató szerint a boszniai népek közötti tartós feszültségek veszélyeztetik a leginkább Európa stabilitását. Úgy látja, hogy hamarosan akár háború is kialakulhat emiatt.

A boszniai népek közötti tartós feszültségek veszélyeztetik a leginkább Európa stabilitását – figyelmeztetett az amerikai hírszerzési igazgató. Egy írásbeli beszámolót készített a témában, amit kedden nyújtott be a washingtoni kongresszusi bizottság elé.

Eszerint egyre erősebb a horvátok, a szerbek és a muzulmánok közötti gyűlölködés, és széthúzásuk pedig veszélyezteti az eddig is nehezen egyben tartott ország stabilitását.

Dennis Blair Oroszországot is megnevezte, mint aggodalomra okot adó tényezőt, amely továbbra is befolyást akar gyakorolni a volt Szovjetunió tagköztársaságaira, különösen Grúziára. Szerinte ez Moszkva Washingtonhoz fűződő jó viszonyát is elbizonytalaníthatja.

A 2008 augusztusi grúz-orosz konfliktusra is utalt. Mivel elszórtan továbbra is történnek kisebb erőszakcselekmények a térségben, ennek az lehet a következménye, hogy kirobban egy újabb háború – mondta.

Harcok törhetnek ki Örményország és Azerbajdzsán között is a vitatott hovatartozású Karabah-hegyvidék miatt – tette hozzá Blair.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik