Nagyvilág

Fegyveresek támadtak egy segélyszállítmányra Haitin

Fegyveresek megpróbáltak támadást intézni egy ENSZ-békefenntartók által kísért élelmiszersegély-szállítmány ellen múlt szombaton Haitiban, de nem jártak sikerrel - közölte kedden az ENSZ.

A világszervezet humanitárius segélynyújtást koordináló hivatala (OCHA) Genfben közzétett jelentésében úgy vélte, a karibi országban a közbiztonsági helyzet általában véve továbbra is szilárd, de esetleg meginoghat, és elszigetelt incidensek történnek.

Elisabeth Byrs, a hivatal szóvivője elmondta, hogy a nyugat-haiti Jérémie repülőterénél múlt szombaton egy fegyveres csoport útakadályt emelt egy érkező élelmiszersegély-szállítmány elé. A konvojt kísérő ENSZ-békefenntartók leadtak néhány figyelmeztető lövést, mire a támadók azonnal elmenekültek.

A haiti fővárostól, Port-au-Prince-től délre fekvő Jacmel városában múlt vasárnap elfogtak 33 rabot, akik a január 12-i földrengés után elszöktek a börtönből. A földmozgás után összesen hatezer őrizetes szökött meg a megrongálódott vagy őrizet nélkül maradt haiti börtönökből. A hatezerből négyezret Port-au-Prince-ben tartottak fogva, közülük sokakat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

Byrs szerint a kiszabadult bűnözők egy részét azóta ismét elfogták, számukat azonban nem közölte. A közbiztonság hiánya az egyik legsúlyosabb gond a nemzetközi segélycsoportok és a haiti főváros lakossága számára, amelynek nemi erőszaktól és fosztogatásoktól kell tartania. A segélyszállítmányokat emiatt az ENSZ-békefenntartók kísérik, akiknek szigorú őrizete mellett zajlik a segélyek kiosztása is. A békefenntartókat a Haitiba vezényelt 22 ezer amerikai katona is segíti.

A január 12-i földrengés mintegy 170 ezer halálos áldozatot követelt Haitiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik