Nagyvilág

Videón könyörög a kalózok által elrabolt házaspár

Videón könyörgött az az októberben elrabolt brit házaspár, akiket a szomáliai kalózok immár több mint három hónapja tartanak fogva, egymástól elszeparálva. Az emberrablók türelme fogytán, ultimátumot adtak a brit kormánynak: ha nem fizetik ki a váltságdíjat, megölik a házaspárt. A két idős ember spórolt pénzükön akarta körbehajózni a világot.

A szomáliai kalózok által októberben elrabolt brit házaspár videó üzenetben könyörgött segítségért. A kalózok október 23-án támadtak az Indiai Óceánon vitorlázó jachtjukra, amikor a Seychelles Szigetektől Tanzánia felé tartottak. Rachel és Paul Chandlert Szomália középső részére vitték, jelenleg elszeparálva tartják őket fogva. A Guardian című brit napilap beszámolója szerint a rablók 4,3 millió fontot követelnek a házaspár szabadon bocsátásáért.

Csont soványra fogytak

A lap úgy tudja: három hétig tartó tárgyalások után engedték meg a kalózok, hogy egy orvos, Mohamed Helmi Hangul megvizsgálja a túszokat, de azt már nem engedélyezték, hogy gyógyszereket is vigyen magával. Hagul doktor tiszteletnek örvendő tagja a Somali klánnak, melyhez az emberrablók is tartoznak. „Adtam nekik néhány tanácsot és azt mondtam: a túszaitok meghalhatnak, ti viszont pénzt akartok, úgyhogy bánjatok velük jól, engedjétek őket együtt lenni. Azt mondták egyetértenek, de nem vagyok biztos abban, hogy mit tesznek.” Az orvost elkísérte egy fotós és a Sky News újságírója is. A riporter elmondása szerint a fogva tartók rosszul bánnak a két tússzal, sürgős segítségre van szükségük.

Rachel a múlt héten megjelent televíziós felvételen csont sovány. Éjjel nappal fegyveres őrizet alatt áll, néhány naponta új helyre viszik. A doktor szerint pszichikai és fizikai állapota is rossz. Beteg, nagyon nyugtalan és álmatlanságban szenved. Rendkívüli módon megviselte, hogy elválasztották férjétől, folytonosan róla kérdez és könyörög, hogy újra vele lehessen. Öreg vagyok, 56 éves, a férjem 60. Szükségünk van rá, hogy együtt legyünk, mert már nincs sok időnk hátra – mondta a megtört asszony.

Bármikor megölhetik őket

A férj pszichikailag erősebbnek látszik, de erősen köhög, és úgy tűnik, láza van. Ő is nehezen viseli, hogy elválasztották feleségétől. A róla készült videót a bozótosban vették fel. Azt kérte, hogy együtt lehessen feleségével, és közvetlen felhívást intézett a brit kormányhoz, hogy segítsen rajtuk. “Kérem, segítsenek, nincs senkink, aki segíthetne, nincs gyermekünk. 98 napja fogságban vagyunk, és nem vagyunk jó állapotban. Ártatlanok vagyunk, nem csináltunk semmi rosszat. Nekünk nincs pénzünk, nem tudunk váltságdíjat fizetni” – panaszolja. Paul Chandler szerint elrablóik elvesztették türelmüket, három vagy négy nap múlva kivégzik őket.

Rachel Chandler állapota aggasztó (fotó: Guardian :Mohamed Dahir/AFP/Getty Images)

Rachel Chandler állapota aggasztó (fotó: Guardian :Mohamed Dahir/AFP/Getty Images)

A brit pár 25 éve házas, a férfi korábban mérnök volt, a felesége közgazdász. Korán nyugdíjba vonultak, azt tervezték, hogy megspórolt pénzükön megvalósítják álmukat: körbehajózzák a világot 3 éven keresztül a hajón lakva. A házaspárnak a rokonok elmondása szerint tényleg nincs pénze váltságdíjra, jachtjuk igen egyszerű, a nadrágszíjat meghúzva élnek.

A kormány nem fizet

A brit külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben úgy fogalmaz: „alaposan tanulmányozzuk a szituációt és mindent megteszünk a házaspár kiszabadításának érdekében. Folyamatos kapcsolatban állunk a családdal és segítséget nyújtunk számukra”.

A múlt héten David Miliband brit külügyminiszter kijelentette, hogy a kormány nem hajlandó fizetni a foglyok szabadon engedéséért. Miliband kifejtette: nem tehet semmit az ellen, hogy magánszemélyek megegyezzenek a kalózokkal, de Nagy-Britanniának nem áll érdekében, hogy emberrablók kéréseinek engedjen.

Kifizetődő a kalózkodás

A Seafarers’ Assistance Programme nevű, a hajósok védelmében alapított szervezet nemzetközi felmérése szerint kalózok tavaly összesen 47 hajót raboltak el mintegy 300 fő legénységgel és 43 millió dollár váltságdíjat szedtek össze. Andrew Mwangura, a szervezet vezetője hozzátette, hogy csak idén már 12 hajó jutott erre a sorsra legénységével együtt. 18-án engedték szabadon a görög Maran Centaurus nevű olajtankert, mert megkapták érte a váltságdíjat, 4,8 millió eurót, és ez az összeg az összes korábbinál is nagyobb zsákmány. Mwangura szerint három ok miatt nem szűnik meg a szomáliai kalózok tevékenysége: a helyi lakosok nyomora, a nemzetközi hajók illegális halásztevékenysége, a mérgező anyagok itteni – szintén illegális – kiürítése, illetve az emberkereskedelem. A hadihajók ezért hiába cirkálnak ebben a térségben.

Szomáliában 1991-ben döntötték meg az ország akkori diktátorát, Mohamed Siad Barrét, és azóta a törzsek vezetői, vagyis a hadurak kormányozzák az országot.Ráadásul köztük és az iszlám radikálisok között is ádáz küzdelem zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik