Nagyvilág

Kivonulnak a NATO-erők Koszovóból

Megtörtént a koszovói NATO-erők (KFOR) létszámcsökkentésének első fázisa: 13 800-ról 10 ezerre apadt a biztonságfenntartó katonák száma. Ezt a KFOR parancsnoksága jelentette be vasárnap, leszögezve, hogy a biztonsági helyzet nem látja ennek kárát.

Ez utóbbit úgy érik el, hogy a kontingens szerkezete a mindenkori helyzethez jobban alkalmazkodó lesz – tették hozzá. A most megmaradó 10 ezer katonát 32 ország adja, köztük Magyarország.

Tömböl László vezérezredes, magyar vezérkari főnök részt vett a NATO Katonai Bizottságának e heti brüsszeli ülésén, és ott az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Magyarország egyetért azzal, hogy a koszovói missziót fokozatosan kisebb létszámú, és ebből fakadóan szerepkörében is megváltozó misszióvá alakítsák át, de e folyamat ütemének a tervezésekor mindig alaposan meg kell vizsgálni a politikai-biztonsági környezet alakulását.

A KFOR-létszámcsökkentés eredetileg felvázolt menetrendje értelmében másfél év alatt lépcsőzetesen vinnék le a létszámot 2500 főre. E kisebb létszámú erőnek már nem az operatív biztonságfenntartás, hanem inkább csak az elrettentés lenne a feladata. A tízezres és a 2500-as létszám elérése között lenne valamikor egy második csökkentési fázis, aminek végén 5700-an maradnának a KFOR-ban.

Magyarország – közölte a vezérkari főnök – a maga részéről nem tervez radikális csökkentést: a mostani, valamivel háromszáz fő fölötti létszámot 200-250 főre mérsékelhetik majd a folyamat végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik