Nagyvilág

Ismét sztrájkolnak a szlovákiai fuvarozók

Félpályás útlezárásokkal tiltakoznak hétfő reggel óta a szlovákiai kis és közepes teherfuvarozók, mert az elektronikus útdíjjal kapcsolatban a kormány még nem teljesítette az összes követeléseiket.

A tiltakozást a Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) szervezte meg. Az UNAS legfőbb követelése az, hogy ne 1461, hanem csak 333 kilométernyi első osztályú út legyen fizetős.

A hozzáférhető információk szerint hétfőn reggel elsősorban a vidéki városokban, illetve azok környékén vonultak utcára a kamionosok. Besztercebánya északi oldalán mintegy 50 kamion nehezíti a Breznóbánya felé vezető főút forgalmát. Rózsahegy és Liptószentmiklós között szintén mintegy 50 kamionos van a főúton.

A rendőrség a forgalmat a mellékutakra tereli. Kamionok vannak Eperjes megye és Kassa megye útjain, illetve Zsolna és Trencsén környékén is.

Pozsonyban és Kassán egyelőre nincs blokád, a forgalom zavartalan.

A közlekedési tárca pénteken bejelentette, hogy az elektronikus útdíjat az I. osztályú szlovákiai utakon meghatározatlan időre elhalasztották. Az UNAS ennek ellenére vasárnap délután megerősítette, hogy a korábban meghirdetett tiltakozó akció hétfőn reggel beindul.

Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön jelezte, hogy szerinte a tiltakozás törvénysértő és nem fogják a teherfuvarozók által kért követeléseket megengedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik