Nagyvilág

Tengerbe szórták Gandhi hamvait

Hat évtizeddel halála után a dél-afrikai partok mellett a tengerbe szórták Mahatma Gandhi hamvainak egy részét.

A Dél-afrikai Köztársaság keleti részén fekvő Durban kikötővárosban szombaton, a független India megteremtője halálának 62. évfordulóján ünnepi megemlékezést tartottak, amelyen Gandhi leányunokája, Eli is részt vett. A vendégek virágokat és mécseseket helyeztek el a víz felszínén.

Gandhit, akit Mahatmának, “nagy léleknek” neveztek, 1948. január 30-án ölte meg egy szélsőséges hindu Újdelhiben. Hamvait több részre osztva acélurnákban helyezték el, majd Indiában és annak határain túl több helyre elküldték a gyászünnepségek céljaira. Indiában nem szokásos az elhunytak hamvait megőrizni, azokat rendszerint szétszórják.

2007-ben a hamvak egy részét a mumbai Gandhi Múzeumnak küldte el egy indiai üzletember, akinek apja, Gandhi egyik barátja, megőrizte azokat. Ezeket 2008-ban Mumbai mellett a tengerbe szórták. 1997-ben Gandhi hamvainak egy másik részét Észak-Indiában találták meg, ezeket egy szent helyen, a Gangesz és a Jamuna folyók találkozásánál szórták szét.

Mint a dél-afrikai közszolgálati rádió jelentette, Gandhi hamvainak egy része a család egyik barátja révén került az országba. Gandhi egy dél-afrikai indiai közösségben kezdte meg ügyvédi pályáját. Röviddel Dél-Afrikába érkezése után, 1893-ban a fiatal ügyvédet lelökték a vonatról, amiért nem volt hajlandó elhagyni a csak fehérek számára fenntartott szakaszt. Ezután vetette bele magát az emberi jogokért folytatott küzdelembe. Gandhi két évtizeden át élt Dél-Afrikában, mielőtt 46 éves korában visszatért volna szülőföldjére, hogy megkezdje erőszakmentes harcát a gyarmattartó Nagy-Britanniával szemben India függetlenségének kivívásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik